abrysse
Text dotazu
Jan Blažej Santini-Aichel (3. února 1677, Praha - 7. prosince 1723, Praha). Nalezl jsem článek kde je informace, že byl v naší obci honorován za "abrysse" pro kostel v Přepychách. Nějak nemohu zjistit co si pod tím mám představit. Děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den,
Abryss - zastaralé podstatné jméno; např. polsky abrys, německy die Abrisse (útržky, náčrtky, naznačení)
významy - v technice a umění
obrys , plán , návrh , výkres , náčrt; např. učinit stavební abrys
https://de.wiktionary.org/wiki/abrys
Ukázky z textu:
Tato gigantická statue byla budována od roku
1714. Prvý návrh na ni dodal Giovanni Battista Bulla a další dva modely byly
provedeny do roku 1716. Následujícího roku však bylo v městské radě
usneseno, že "celá ta Architectura v jednom i druhém abrisse na nic jest".
Přivolaný "P. Santini chce 150 flr. propadnouti, jestli na tu horu tak, jak abryss
ukazuje Salvator, tři apoštolově, Moyses a Eliáš se směstnati mocti budou...
a protož že on P. Santini sám chce Modell z hlíny udělati".
Použité zdroje
PAUKRTOVÁ, Zdena. Ignác Rohrbach: (1691?-1747) : restaurované obrazy z farního kostela sv. Máří Magdalény v Bohdanči : the restored sculptures from the church of St Mary Magdalene at Bohdaneč. Praha: Národní galerie, 2001.
http://10.5.1.36:8080/[…]/uuid:09a208e5-8b5d-4442-8c6e-396292fa555f
Matyáš Bernard Braun: 1684-1738 : Sborník z věd. konf. Nár. galerie v Praze 26. a 27. listopadu 1984. Praha: n8rodní galerie, 1988.
http://10.5.1.36:8080/[…]/uuid:746b0a20-4b5a-11e5-a7b4-001018b5eb5c
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2021 20:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu