Abecední řazení knih dle jména
Text dotazu
Dobrý den, spravujeme knihovnu naší školy a nejsme si jisté, zda jména typu MacDonaldová řadit podle počátečního M, či se řídit hlavní částí jména Donaldová. Také si nevíme rady s knihami typu publikace Závrať, kdy není uveden žádný autor, pouze jméno paní, které povídky setřídila. My bychom knihu zařadily pod Z.
Děkujeme moc za Vaši odbornou radu.
Odpověď
Dobrý den,
po poradě s kolegyněmi zasílám odkaz na databázi národních autorit NK ČR, kde je přesné řazení jmen. http://aleph.nkp.cz/F/QLKMU6RTIF4F7J57896VYEAN9FN9DU4EYPGMYTEENRUS1BESE1-22553?func=file&file_name=find-b&local_base=AUT
Potom je zde  publikace Nádvorník, Miroslav a kol. Pravidla jmenného katalogu. 2., opr. a dopl. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1969. 255 s. Edice Ústředního vědecko-metodického kabinetu knihovnictví. Publikace státních vědeckých knihoven.
Dále jsou zde dvě normy, kde také můžete hledat inspiraci  ČSN 97 6030. Abecední řazení. 1. vyd. Praha: Český normalizační institut, 1993. 7 s. Třídící znak 97 6030 + ČSN ISO 7154. Dokumentace - zásady bibliografického pořádání. Praha: Český normalizační institut, 2003. 15, [1] s. Třídící znak 01 0141. Obě normy jsou přístupny ve fondu KKL (Knihovny knihovnické literatury NK ČR).
Pokud není napsán autor publikace, tak se řadí dle prvního písmena názvu. Jsou tam ovšem určité výjimky (například určité a neurčité členy, apod.).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.01.2016 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu