AACR2
Text dotazu
Nemůžu se dohledat znění pravidel AACR2. Prosím o
adresu, kde je k vidění text, konkrétně týkající se zpracování DVD, ale i
širší, může být i v angličtině. Děkuji a zdravím
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že pravidla AACR2 (ať už v originální verzi nebo české interpretace) nejsou dostupná zdarma, ale knihovny si je musejí zakoupit, obáváme se, že na internetu jejich znění nenaleznete. Na stránkách Národní knihovny ČR jsou dostupné pouze dokumenty k posledním verzím schválených českých interpretací AACR2 (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_schv.htm ).
AACR2 jsou v tištěné podobě včetně všech dodatků k dispozici např. v Národní knihovně ČR, videozáznamům a filmům se věnuje kapitola 7:
* Anglo-americká katalogizační pravidla : druhé vydání, revize 1988 / American Library Association ; [překlad Národní knihovna České republiky]. -- 1. české vyd.. -- Praha : Národní knihovna České republiky, 1994-. -- 1 sv. (na volných listech), 629 s. ; 33 cm. ISBN 80-7050-187-1 (volné l. v ořadači) ISBN 80-7050-278-9 (chyb.).
Základní dílo, dodatky 1993, dodatky a revize 1992-1996, dodatky 2001 (revize 1998), dodatky 2002 (revize 1998), dodatky 2003- .
Nebo pouze část českých interpretací AACR2 věnovaná speciálním dokumentům:
* Národní knihovna České republiky. Pracovní skupina pro neknižní dokumenty a hudebniny AACR2R/UNIMARC : schválené české interpretace : speciální dokumenty. Praha : Národní knihovna ČR, 2000. -- [18] s. -- (Standardizace, ISSN 1211-7366 ; č. 23). ISBN 80-7050-356-4.
* filmy * anglo-americká katalogizační pravidla * videozáznam * zvukové záznamy * hudebniny * kartografické dokumenty * elektronické zdroje * mikrodokumenty * UNIMARC formát * jmenná katalogizace * normy a standardy * katalogizační pravidla a standardy * speciální dokumenty * neknižní dokumenty * grafické dokumenty * trojrozměrné dokumenty
Záznam těchto dokumentů naleznete v elektronickém katalogu NK ČR - báze NKC
(http://sigma.nkp.cz/cze/nkc nebo v bázi KKL - Knihovna knihovnické literatury (http://sigma.nkp.cz/cze/kkl . Údaje o výpůjčce jsou k dispozici vždy v poli Exempláře.
Užitečné by pro Vás mohly být i další dokumenty (opět viz báze KKL):
1) OLSON, Nancy B. Cataloging of Audiovisual Materials and Other Special Materials : a manual based on AACR 2. DeKalb : Minnesota Scholarly Press, 1998. 326 s. ISBN 0-933474-53-9.
2) MAXWELL, Margaret F. Příručka k AACR2 : Revize 1988. Výklad a příklady k Anglo-americkým katalogizačním pravidlům. Praha : Národní knihovna ČR, 1995. 35 s. ISBN 80-7050-228-2.
3) FRITZ, Deborah A. Cataloging with AACR2 and MARC21 : for books, electronic resources, sound recordings, videorecordings, and serials : Completely updated through 2003. Chicago: American Library Association, 2004. -- l sv. (různé stránkování). ISBN 0-8389-0884-5.
4) Anglo-American cataloguing rules / prepared under the direction of the Joint Steering Committee for revision of AACR, a committee of the American Library Association ... [et al.].. -- 2nd ed., 2002 revision. -- Ottawa ; London ; Chicago : Canadian Library Association (Chartered Institute of Library and Information Professionals) (American Library Association) 2002. -- 1 sv. (různé stránkování na volných listech). ISBN 0-88802-300-6.
Pokud budete chtít získat podrobnější informace o AACR2, obraťte se prosím na Knihovnu knihovnické litertury http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm , kkl@nkp.cz ).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 15:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu