A. Chittussi, obraz Z Českomoravské vysočiny
Text dotazu
Dobrý den, přivítal bych jakékoliv informace o výše uvedeném obrazu malíře A. Chittussiho. Obraz namalován v r. 1882, prezentován na výstavě v Paříži(tzv. "Salon 1882"). V dopise Miroslavu Tyršovi ze dne 15. 4. 1882 se o něm A.Ch.zmiňuje: "Můj letošní Salon jest obraz s kterým jsem veskrze spokojen... Jest to příjemná – rozličnou zelení proložená plaň z Českomoravského pohoří s hnědými skalami – mezi kterými protéká potok". Jde mi zejména o lokaci, jaký sklaní útvar obraz zachycuje, ale i jakékoliv další informace ke vzniku tohoto díla. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v monografiích věnovaných malíři Antonínu Chittussimu jsou k obrazu "Z Českomoravské vysočiny" uvedeny následující informace:
" Na počátku roku 1882 dokončil Chittussi rozměrný obraz "Z Československé vysočiny", jenž  značí v jeho vývoji snad nejzazší  příklon k  formě francouzské. Prostor je budován na diagonále, jak je to u Chittussiho obvyklé, která probíhá  z levého  dolního okraje do středu obrazové plochy, a to velkými barevnými skvrnami, na sebe vrstvenou pastou, jež je nanášena širokým štětcem, místy špachtlí. Zejména zde napodoboval Courbeta. Podařilo se mu, jak bylo i jeho přáním, vytvořit tímto dílem skutečný obraz jeho domova a zachytiti drsné prostředí Vysočiny s jejími  příznačnými  modravě zelenými dálkami i životem chudých domkářů, napověděným zde jen skupinou pasáků v pravé části obrazu. Vystihl zde i typickou barvu náhorních plošin a dílo nás celým svým pojetím nutí vzpomenout si na některé velké krajiny Kosárkovy. Snad pro dobré vystižení charakteru Chittussiho domoviny i pro typický francouzský způsob malby byl s ním Chittussi spokojen. "Do Salonu jsem zaslal opět jeden obraz, jelikož druhý, ačkoliv byl připraven, mne nikterak neuspokojil a hodlám jej někde v Bordeaux či Marseille vystavit. Můj salon jest "Krajina z Českomoravského pohoří", kde jsem své mládí strávil a odkud jsem měl několik kreseb a studií. Je to obraz, o kterém mohu sám a rozhodně říci, že je dobrý a že mne těší. Guillement, který jej viděl, mně pravil, že na tento obraz se vždy s radostí upomenu..." K tomuto obrazu známe dnes dvě lehce provedené kresby a jednu olejovou studii. Kresby si zřejmě  pořídil ještě doma, zbývající práce však jistě až ve Francii podle jedné z těchto dvou kreseb. Všechny zobrazují ústřední a nejnápadnější motiv velkého obrazu, skupinu skal."
(DVOŘÁK, František. Antonín Chittussi. 1. vyd. Praha: SNKLHU, 1954. 97, s. 57 - 58.)
Zobrazená krajina by se měla nacházet v okolí malířova rodiště Ronova nad Doubravou.
http://www.ronovnd.cz/rodaci
Literatura k tématu:
·         CHITTUSSI, Antonín. Antonín Chittussi: (1847-1891): region a svět. 1. vyd. V Pardubicích: Východočeská galerie, ©2012. 64 s. ISBN 978-80-85112-68-9.
·         CHITTUSSI, Antonín. Antonín Chittussi: [katalog výstavy, Praha 7. března - 30. června 1996. Vyd. 1. Praha: Národní galerie, 1996. 127 s. ISBN 80-7035-080-6.
·         TOMEŠ, Jan Marius. Antonín Chittussi: [Obr. monografie]. 1. vyd. Praha: Odeon, 1980. 76 s. Malá galerie; sv. 20.
Další informace k zmíněnému obrazu by Vám mohli poskytnout odborníci z Národní galerie, kde je v současné době obraz uložen: http://www.ngprague.cz/cz/knihovna-1, případně se můžete obrátit na Knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea, která je též zapojena do služby Ptejte se knihovny: http://www.knihovna.upm.cz/
Přesnou lokaci předlohy k obrazu by Vám mohli pomoci nalézt kolegové z Krajské knihovny Vysočiny Havlíčkův Brod (taktéž zapojené do služby Ptejte se knihovny: http://www.kkvysociny.cz/
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.05.2014 10:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu