90. léta na Slovensku
Text dotazu
Dobrý den,
nevím, zda jsem zvolil správnou kategorii pro svůj dotaz, pokud ne, tak se omlouvám.
Existuje poměrně mnoho literatury od investigativních novinářů, jako např. pan Kmenta, nebo Tabery, která se zabývá polistopadovým vývojem u nás, ať už ve společnosti, ekonomice či politice.
Zajímalo by mě, zda je možné najít něco podobného o Slovensku, například o období mečiarismu, privatizaci státních podniků, slovenské mafii atd.?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
o některých aspektech vývoje samostatného Slovenska lze nalézt různé knihy, např. Banda zlodejov od I. M. Krajniaka, Komando 52 od Petera Tótha, Gorily v podsvetí od Gustáva Murína nebo kniha českého autora Pavla Kosatíka Slovensko: 30 let poté. Pokud byste měl zájem o více knih, můžeme Vám na toto téma vypracovat rešerši, jde však o placenou službu.
Je možné si přečíst i články od slovenských investigativních novinářů. Investigativní žurnalistice se jich věnovalo víc, např. Arpád Soltész, nebo Tom Nicholson. V roce 2018 byl zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak. Ještě před ním však zmizeli dva další novináři, Pavol Rýpal, který zmizel v roce 2008 se zabýval slovenským podsvětím a Miroslav Pejka, který zmizel v roce 2015 se věnoval ekonomickým tématům. V 90. letech byl respektovaným novinářem i Peter Tóth, který se později stal ředitelem Slovenské informační služby a navázal blízkou spolupráci s Marianem Kočnerem, který byl obviněn z vraždy Jána Kuciaka.
V České republice od roku 2013 existuje České centrum pro investigativní žurnalistiku, které se věnuje investigativním na webu https://www.investigace.cz, na Slovensku bylo v roce 2018 založeno podobné Investigatívne centrum Jána Kuciaka (https://icjk.sk/).
Použité zdroje
MURÍN, Gustáv. Gorily v podsvetí: mafia.sk. Bratislava: Marenčin PT, c2012. ISBN 978-80-8114-135-5.
TÓTH, Peter. Komando 52. Bratislava: Dixit, 2014. ISBN 978-80-89662-11-1.
KRAJNIAK, Milan. Banda zlodejov: šokujúca pravda o oligarchoch a politikoch na Slovensku. Bratislava: Kniha do ucha, 2015. ISBN 978-80-972126-0-5.
KOSATÍK, Pavel. Slovensko 30 let poté. Praha: Práh, 2022. ISBN 9788072529490.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
Datum zadání dotazu
23.01.2023 06:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu