4 reliéfy na rohovém domě Valentinská 1, Praha 1
Text dotazu
Dobrý den, naproti Klementinu, rohový dům v ulici Platnéřská a Valentinská je dům Slovanského institutu. Dva reliéfy jsou směrem k NK, dva na Městskou knihovnu. Tušíte, co znamenají? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Níže uvádíme úryvek z publikace o uměleckých památkách pražského Starého města, která významy reliéfů vysvětluje následovně:
„Na arkýři v Platnéřské ul. je umístěn nápisový štítek „U tří mečů“ a letopočet 1902. Arkýř do Valentinské je opatřen letopočtem 1902 a nápisovou tabulkou: „Na tomto místě v l. 1401-1412 měl dům slavný lékař krále Václava IV., Mistr Albík z Uničova, arcibiskup pražský“, k níž se vztahují čtyři reliéfní výjevy umístěné na obou fasádách nad čtyřdílnými okny 1. p.: Albík léčí Václava IV, Albíkova láska k penězům, Poprava kacířů a Boje za husitských nepokojů.“
Zdroj: VLČEK, Pavel a Ústav dějin umění (Akademie věd ČR). Umělecké památky Prahy: Staré Město, Josefov. Praha: Academia, 1996, s. 173. ISBN 80-200-0538-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f1c05c40-a6d4-11e3-9d7d-005056827e51
Reliéfy je možné si prohlédnout na fotografiích ze stránek Slovanského institutu AV ČR, který v budově sídlí: https://www.slu.cas.cz/cs/sidlo .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.10.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu