32bit vs. 64bit
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaký vliv má na chod procesoru 64bitový systém oproti
32bitovému ?
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že by bylo vhodnější směřovat Váš dotaz spíše na odborníky než na knihovnu.
Obdobná témate jsou hojně probírána na internetu v rámci různých diskusí, odpověď na Váš dotaz byste snad mohl nalézt na některé z níze uvedených stránek:
* http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/2003/xjurak-cpu64.htm
* http://extrahardware.cnews.cz/forum/viewtopic.php?f=44&t=11456
* http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=21082
* http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=16&topic=94333
Při sestavování či výběru počítače je důležité volit procesor také podle toho, co od počítače očekáváte, jinými slovy které programy budete používat
- různé typy operačních systémů vyžadují odpovídající procesor, vyrábí se procesory vícejádrové, nebo lze používat i vícejádrové složení atd.
Kvalita mikroprocesoru se hodnotí podle jeho výkonu, rychlosti, výrobní technologie, výrovnávací paměti, rychlosti sběrnice, násobiče. Při hodnocení výkonu počítače jsou klíčová následující kritéria: typ mikroprocesoru, taktovací frekvence mikroprocesoru, velikost operační paměti RAM, velikost vyrovnávací paměti, architektura základní desky (čipová sada), sběrnicové systémy (Front Side Bus, PCI, PCIe), pevný disk (typ, kapacita), grafická karta (typ, kapacita grafické paměti), rozsah funkcí BIOSu (optimální možnosti nastavení), operační systém (32bitový, 64bitový, podpora multiprocessingu) a používaný software (optimalizace činnosti procesoru).
Velmi podrobně charakterizuje mikroprocesory kniha "Mistrovství v hardware", která vyšla v německém origiálu v roce 2008 a v českém překladu v roce 2009.
Bohužel nedokážeme posoudit, do jaké míry jsou zda uvedené informace dosud aktuální: Dřívější procesory byly pouze 32bitové, byly schopny během jedné instrukce zpracovat 32 bitů, dnešní 64bitové zpracují dvojnásobné množství bitů. Pro práci v 64bitovém režimu je potřebný 64bitový operační systém a 64bitové programy. Většina softwaru je však stále 32bitová, a tak se všechny desktopové procesory (jak Intel tak AMD) dokážou přepnout také do 32bitového režimu, přestože 64bitový režim podporují. Na 64bitovém operačním systému nelze spustit 32bitové aplikace, také jsou potřeba nové ovladače, takže přechod na tuto architekturu je poměrně radikálním krokem. 64bitové procesory od firmy AMD dokáží spustit 32bitový kód přímo, což je jednou z jejich největších předností. Proto Intel zavedl obdobnou technologii jako AMD a nazval ji EM64T (Extended Memory 64 Technology). Najdeme ji u všech současných procesorů Intel. Pro výslovně serverové procesory jako je Itanium se však Intel striktně drží pouze architektury IA-64 (Intel Architecture 64).
Charakteristickým znakem 64bitové architektury je velikost použitelného adresového prostoru, který činí 18 miliard GB (u 32bitové architektury jsou to maximálně 4 GB). Oproti tomu standardní 64bitové registry výkon systému zpomalují, protože pro jeho zpracování širších registrů je třeba více času.
Přesto je dnes viditelný k 64bitovým systémům, i když třeba na 64bitovou verzi Windows se muselo docela dlouho čekat, naopak Linux tuto architekturu podporoval již o dva roky dříve. V knize je dále problém s existencí 64bitových ovladačů hardwaru, i když vzhledem k delší době, která od vydání knihy uplynula, si nejsme jisti, zda je tato výtka stále ještě platná.
Doporučovali bychom Vám konzultovat Váš dotaz s odborníkem, využít můžete i různá diskuzní fóra, např.:
* http://forum.zive.cz/forum-917/Procesory.html?sid=bf0a6fdf8a6da4641e12bd21092ae727
* http://www.chip.cz/forum
Použitá literatura:
* KRÁL, Mojmír. Nastavení domácího počítače : prakticky a názorně. Praha : Grada, 2009. s. 83. ISBN 978-80-247-2761-5. Část knihy je také volně dostupná na http://books.google.com/books?id=tbLvUI_WDegC.
* HORÁK, Jaroslav. Stavíme si počítač. Brno : Computer Press, 2008. s. 69-70. ISBN 978-80-251-2330-0.
* DEMBOWSKI, Klaus. Mistrovství v hardware. Brno : Computer Press, 2009. s. 363-367. ISBN 978-80-251-2310-2.
Obor
Výpočetní technika
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.01.2011 15:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu