30ti letá válka
Text dotazu
30ti letá válka, období této války a její důvody.
Odpověď
Dobrý den,
Třicetiletá válka (1618-1648) byl evropský ozbrojený konflikt, známý především jako vyvrcholení sporů mezi římskokatolickou církví a zastánci vyznání, která vznikla po reformaci v 16. století, tedy kalvinismem a luteránstvím. Neméně důležitou příčinou války byl také boj evropských zemí o politickou nadvládu  Vlastní válku započala revoluce stavů v zemích Koruny české proti panovníkovi. Další mocenský souboj, který již v Evropě probíhal mezi Nizozemskými provinciemi a Španělskem, dnes známý jako nizozemská revoluce, také výrazně ovlivňoval boje v Evropě. A konečně vstup katolické Francie na stranu "protestantů" z obavy o přílišnou moc Habsburků podtrhl mocenské zájmy na pozadí třicetileté války.
První roky války probíhaly především na území Českého království a Rakouského arcivévodství, vzhledem k tomu, že zde vypukly revoluce proti Habsburkům, nicméně na většinu dalších let války se boje přemístily mimo tato území v důsledku toho, že se katolíkům podařilo velkou část bitev vyhrát a přesunout boje na území Svaté říše římské, které ovládali protestanti.
Zdroj a další podrobné informace naleznete na :
https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99icetilet%C3%A1_v%C3%A1lka
Doporučená literatura z fondu Národní knihovny, báze NKC, http://www.nkp.cz :
- [Č.záznamu: 001036032]
30letá válka : čtení o počátku třicetileté války v Čechách a na Moravě od defenestrace královských místodržících k popravě vůdců stavovského povstání / Zdeněk Vyhlídal. -- Vyd. 1.. -- [Praha] : Adonai, 2001. -- 123 s.
- Č.záznamu: 000102286]
Dlouhá válka : (1618-1648) / Arnošt Klíma. -- 1. vyd.. -- Praha : Slovo, 1996. -- 260 s., [8] s.
- [Č.záznamu: 000965665]
Nepokojná léta : historie třicetileté války / Peter Englund ; [doslov Zdeněk Hojda ; verše přebásnil Libor Štukavec ; ze švédského originálu ... přeložili Luděk Mandaus a Dagmar Hartlová]. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2000. -- 679 s.
- [Č.záznamu: 000990412]
Třicetiletá válka : konflikt, který změnil Evropu / Radek Fukala. -- Vyd. 1.. -- Opava : Slezská univerzita, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, 2001. -- 143 s., [14] s.
- [Č.záznamu: 001306523]
Třicetiletá válka : obraz doby 1618-1648 / Petr Klučina. -- Vyd. 2.. -- V Praze ; Litomyšli : Paseka, 2004. -- 409 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu