28. říjen 1918 v okrese Brno-venkov
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl, jak probíhal vznik republiky 28. října 1918 v okrese Brno-venkov, konkrétněji na Židlochovicku, zcela konkrétně v Přísnoticích. Můžete mi doporučit nějaké publikované prameny?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za tento zajímavý dotaz. Podle našeho vyhledávání v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR i Bibliografie dějin Českých zemí Historického ústavu AV ČR (https://biblio.hiu.cas.cz/) (hledali jsme podle klíčových slov) i v článkové databázi ANL soudíme, že toto téma zatím nebylo zpracováno.
Události 28. října jsou popsány v přísnotické obecní kronice, která je dostupná online na http://www.prisnotice.cz/assets/File.ashx?id_org=13626&id_dokumenty=3137. Kronika bohužel není příliš informativní, protože se v ní píše pouze: "Zpráva do naší obce o osvobození přišla o 2 hod. odpolední a naše osvobození bylo oslaveno 7. listopadu lampionovým průvodem za zpěvu národních písní po obci. Po průvodu promluvili k shromážděným Frant. Mátl, Dr. Horníček a říd. uč. Foit. A když se po 4 letém vyhnanstvím [sic] navrátil do vlasti náš osvoboditel Masaryk, aby se ujal vlády nad naším národem, byla naše radost úplná. Již 19. prosince o 6 hod. večer i občané naší obce uspořádali lampionový průvod dědinou, který se seřadil před školou a po zapění národní hymny a provolání slávy a zdaru našemu prvnímu presidentu byla oslava skončena." (s. 103) Domníváme se, že pro další informace budete muset podniknout studium v pramenech. Co se dalších pramenů týče, podle databáze ministerstva vnitra (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/VysledkyHLEDANI.aspx?stranka=1&id=226203010730#226203010730) není dochována farní ani školní kronika, avšak zajímavá by mohla být kronika místního sboru dobrovolných hasičů z let 1904-1939. Události mohou být popsány i jinde, a proto bychom Vám doporučili obrátit se na Státní okresní archiv Brno se sídlem v Rajhradě (soka_brnovenkov@mza.cz).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.10.2018 10:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu