2. světová válka - Jablonec nad Nisou, Rýnovice
Text dotazu
Dobrý den. Potřebovali bychom informace o 2.sv.válce na Jablonecku (Rýnovicích). Jsou nějaké knihy, kde bychom se mohli dočíst o důležitích osobnostech Jablonecka té doby?
Odpověď
Dobrý den, k tématu 2. světové války na Jablonecku jsme bohužel nenalezli mnoho dokumentů, snad byste mohli využít některé z následujících publikací (viz elektronický katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
1) Jablonecko ve dnech zrady : [Sborník / Autoři:] Jan Křemen, Jiří Kořalka, Jindřich Schwippel, Jaroslav Lubas, Miroslav Sameš a kol. ; Připr. red. Novin Jablonecka ; Snímky: Fotografia. Jablonec nad Nisou : OV KSČ : ONV, 1958. 60, [4] s. : [17] s. fot. příl. ; 8°
Resumé: Sborníček historických črt, fejetonů, veršů a dokumentárních snímků o průběhu mnichovských dnů na Jablonecku.
2) SIMON, Eva Maria. Oswald Wondrak - Hanne Wondrak / zwei sudetendeutsche Schicksale des 20. Jahrhunderts. Schwäbisch Gmünd : Leutelt-Gesellschaft, 2003. 176 s. : il. (některé barev.) ; 24 cm
3) BITMAN, Jan. Jak jsme žili na Smržovce a v okolí ve 20. století. Smržovka : Město Smržovka, c2006. 167 s. : il., portréty, faksim. ; 32 cm
4) Protinacistický odboj v Pojizeří 1939-1945 : historie, doklady a vzpomínky bojovníků za svobodu / [autorský kolektiv vedený Bohumilem Dvořákem]. Mladá Boleslav : Severočeské revoluční národní podzemní hnutí Pojizeří při ČSBS-SDOP : Okresní muzeum Mladá Boleslav : Státní okresní archiv Mladá Boleslav, 2002. 160 s. : il., portréty, faksim. ; 21 cm
Dále uvádíme články z bibliografických databází Historického ústavu AV ČR
(http://biblio.hiu.cas.cz):
* Kašpar, Jan : Jablonečtí starostové do roku 1945. (Příspěvek k dějinám místních elit). Fontes Nissae. Prameny Nisy 5, 2004, s. 260-263.
* Kašpar, Jan : Archivní fondy drobných obcí jabloneckého regionu do roku 1945 uložené ve Státním okresním archivu v Jablonci nad Nisou. Fontes Nissae. Prameny Nisy 4, 2003, s. 115-132.
A články z katalogu dokumentů Krajské vědecké knihovně v Liberci
(http://ipac.kvkli.cz/i2/i2.entry.cls?ictx=li&language=2):
* Nahlédnutí do historie našeho města. 11. část, 5. díl, Centrum města 1938-1945. Z minulosti Jablonce nad Nisou / Václav Vostřák, Otokar Simm . Jablonecký měsíčník : radniční zpravodaj pro občany města Jablonec nad Nisou Č. 9 (2002), s. 18
* 60 let od vstupu wehrmachtu . Deník Jablonecka : Severočeské noviny Roč. 6, č. 236 (08.10.1998), s. 1, 9
* Václav Vostřák: Musíme se naučit odpustit / Václav Vostřák ; [zapsala] Kristýna Mazánková. Deník Jablonecka Roč. 13, č. 106 (06.05.2005) : Jablonecko : [příloha] S. 21
Obsah: Jak to vypadalo v Jablonci za 2. světové války
* Přes Jana Čoucha, Malou Paříž až po dnešní Zásadu. 5. část . Severočeské noviny : Dnešní Jablonecko Roč. 4, č. 69 (21.03.1996), s. 7, 8 klíčová slova: vlastivěda Čech - severní Čechy - Jablonecko dějiny - historie obce - druhá světová válka - totální nasazení -  osvobození - volby 1948 l. 1944 - 1948
Podrobnější informace budou zřejmě obsaženy spíše v archivních fondech, např. ve Státním okresním archivu Jablonec nad Nisou
(http://www.soalitomerice.cz/sokajab.htm) a Státním oblastním archivu v Litoměřicích (http://www.soalitomerice.cz/soal.htm). Pro vyhledání konkrétní archivní sbírky je možné využít databázi Archivní fondy a sbírky v České repulice (http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 12:06
Vostřák píše:
Sobota 02.01.2016 06:05
Obviněn z majetkových podvodů byl i velitel rychnovského a později rýnovického střediska Václav Vostřák roku 1946.
Od 19. listopadu 1945 převzal velení bývalý velitel tábora v Rychnově Václav
Vostřák, který byl v následujícím roce od 31. března1946 do
24. září v zajišťovací vazbě na Pankráci. Po dobu jeho nepřítomnosti
ho zastupoval Josef Pavelka, bývalý politický vězeň, jenž byl 5. června jmenován
velitelem tábora a. Když byl V. Vostřák propuštěn v září téhož roku
z vazby, ujal se... Např. velitel Vostřák dle záznamu ze schůze OSK
z 4. 10. 1945 pobíral plat 3000Kčs. Předmětem kritiky delegace Švýcarského červeného
kříže se tak stal i tábor v Rýnovicích.4 Nejvíce kritizovanou osobou,
jež byla posléze i trestně stíhána, byl velitel Václav Vostřák 4 Stráž severu 28.8.47,
s.4 – Jablonecký Vostřák ve vazbě
Masarykova univerzita v Brně Filozofická fakulta Historický ústav
Tábory na Jablonecku1945-1947
(bakalářská diplomová práce)
PetraHavlíčková
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu