2. sv. válka - 17. střelecký prapor, belgický
Text dotazu
Plzeň v roce 1945 kromě Američanů osvobodili i belgičtí vojáci, konkrétně belgický 17. střelecký prapor. Co to bylo za jednotku, kdy a jak se zformovala, kdo byli její vojáci (jestli je to nějak zajímavé) a hlavně kudy do Plzně táhli a jakých operací se zúčastnili? Případně zda byl v řadách vojáků tohoto praporu někdo zajímavý, známý, důležitý atd.
Odpověď
Dobrý den,
belgický 17. střelecký prapor (17th Fusilier Battalion, česky též 17. prapor fyzilírů) byl založen 15. ledna 1945 v belgickém městě Péruwelz. 3. března byl přiřazen k americké 1. armádě, konkrétně pod velení 3. Tank destroyer group 5. armádního sboru. 28. dubna byl přeřazen k 3. armádě, společně s 5. armádním sborem. V tomto zařazení se prapor také účastnil osvobození Plzně. Střelecké prapory (Fusilier battalions) vznikaly na belgickém území po osvobození v září 1944. Od října 1944 do června 1945 vzniklo 57 těchto jednotek (prapory 1-39 a 45-62). Jejich vznik byl realizací plánu belgické exilové vlády na obnovení pravidelné belgické armády po osvobození z roku 1943. V rámci formálně smluvního rámce byly nově vzniknuvší jednotky zařazeny pod spojenecké velení v rámci tzv. LMU (Liberated manpower units, volně přeloženo jednotky osvobozené živé síly). Značnou část stavů tvořili bývalí členové belgického odboje, především Tajné armády (Armée Secrète) a Národního roajalistického hnutí (Mouvement national royaliste, MNR). Jednotky, kterých do konce války vzniklo 57 z plánovaných 77, byly nasazovány často jako druhosledové jednotky, plnící logistické či posádkové úkoly, a většina z nich byla v okamžiku konce války ještě v procesu výcviku; dvacet praporů však bylo aktivně zapojeno do bojů. Ohledně konkrétnějších personálií bych Vám doporučil obrátit se v této věci na belgické Královské museum ozbrojených sil a vojenské historie (https://www.klm-mra.be/D7t/en/contact). Obecné informace můžete nalézt v článku Tomáše Jakla na webu VHÚ (http://www.vhu.cz/belgicti-vojaci-pri-osvobozovani-ceskoslovenska/), či v knize L. Championa Les volontaires de la libération: chronique des 53.000, či ve stručné přehledové publikaci nakladatelství Osprey Foreign volunteers of the allied forces.
Použité zdroje
CHAMPION, Lucien. Les volontaires de la libération : chronique des 53.000. Brusells: Collet, 1985.
THOMAS, Nigel. Foreign volunteers of the Allied Forces, 1939-45. London: Osprey Pub., 1991. ISBN 9781855321366.
http://www.vhu.cz/[…]/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
30.04.2019 09:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu