1918 poválečné reparace vyměřené nové ČR
Text dotazu
Nově vzniklé ČR r. 1918 byly vyměřeny reparace. Jak velké a komu je měla naše republika platit.Byly vůbec kdy splaceny?? Jak měly platit a komu ostatní země na straně poražených?? Jak bylo zařazeno nové sovětské Rusko?? -vítěz či poražený??
Odpověď
Dobrý den,
otázky, které vás zajímají, by bylo lepší konzultovat s pracovníky - odborníky ve Vojenském historickém ústavu AV ČR. Je to na delší hledání v různých zdrojích, protože jeden dva tituly, které by zodpověděly vaše otázky, asi nejsou.
Kolem roku 1922 Německo již nemohlo zvládnout placení reparací. Jeho hlavní věřitel, Francie, proto v r. 1923 okupovala rúrskou průmyslovou oblast. Německé hospodářství se zhroutilo. Peníze neměly žádnou téměř hodnotu a bochník chleba stál několik miliónů marek. Reparační dluh byl nakonec upraven do příznivějších splátek a německá měna se ustálila...
Podle mírové smlouvy mezi státy Dohody a Německem, podepsané ve Versailles v r. 1919, se Německo vzdalo všech zámořských kolonií a části území v Evropě ve prospěch vítězných mocností a zavázalo se platit válečné reparace státům, jejichž území bylo zničeno německou armádou, zejména Francii.
Z války vyšly posíleny pouze USA, které se staly nejbohatším státem na světě.
Zdroj: Dějiny světa. Velká rodinná enycyklopedie. Praha: Slovart, 2003.;  http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:4838d210-fe23-11e2-9584-001018b5eb5c
Další z  knih, které se zabývají problematikou, která vás zajímá:
KULHÁNEK, Ivan. Klopýtání přes budoucnost. Dějiny Evropy od Vídeňského kongresu 1815 do roku 2005. Evropa 19. A 20. Století v politických a sociálně-ekonomických souvislostech. Praha: Academia, 2008.
(Podrobnému rozboru situace po rozpadu Rakouska - Uherska, vzniku nových států a skončení 1. sv. války je v knize věnována velká část.)
FIC, Viktor Miroslav. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914 - 1918. 3. Díl. Selhání americké politiky v Rusku a na Sibiři. Wilsonovo rozhodnutí neintervenovat. Březe - říjen 1918. Brno: Stilus, 2008.
Odmaturuj! Z dějepisu 2. Brno: Didaktis, 2006.
Zde jsou některé odkazy, které se problematiky, která vás zajímá, týkají.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Versaillesk%C3%A1_smlouva
http://cs.wikisource.org/wiki/Versaillesk%C3%A1_smlouva
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/103038-nemecko-v-nedeli-splati-reparace-z-1-svetove-valky/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2014 09:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu