Salesius Josef Roubíček, opat želivský
Text dotazu
1903–1921 Salesius Josef Roubíček opat želivský, nemohu o tomto opatu nalézt více informací, dokonce ani jeho životopis
Odpověď
Dobrý den,
nejvíce detailů že života opata Salesia Roubíčka jsme nalezli ve Slovníku představitelů katolické církevní správy v Čechách 1848-1918:
Roubíček, Salesius Josef, opat premonstrátského kláštera v Želivi, infulovaný prelát zemský
* 27. 1. 1862 v Pelhřimově, † 27. 9. 1921
Nižší gymnázium v Pelhřimově, vyšší gymnázium v Havlíčkově Brodě, vstup do řádu premonstrátů (Želiv) 1880, řádové sliby 28. 9. 1884, biskupský seminář v Hradci Králové, vysvěcen 5. 7. 1885, 1886-1891 kaplan v Humpolci (člen konventu v Želivi), 1892-1900 administrátor řádové fary v Senožatech, 1900-1903 administrátor řádové fary v Želivi, 23. 9. 1903 zvolen opatem premonstrátského kláštera v Želivi, působí po r. 1918; 1908-1913 poslanec zemského sněmu.
Vyznamenání: komtur řádu Františka Josefa, vyznamenání červeného kříže II. tř.
Autor náboženských spisů, pod pseudonymem P. Sales nebo Sales přispíval do časopisů Blahověst, Časopis katolického duchovenstva, Posvátná kazatelna aj.
Zdroje:
ČÁŇOVÁ, Eliška. Slovník představitelů katolické církevní správy v Čechách 1848-1918. Praha: Státní ústřední archiv, 1995, s. 64. ISBN 80-85475-17-0. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:75e0efe0-2b60-11e7-a77b-001018b5eb5c
VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav a Státní knihovna České socialistické republiky. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře: (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973, s. 1137. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:f4634ce0-3d85-11e3-ae53-5ef3fc9ae867
Stručnější informace obsahuje níže uvedená bibliografie, ze které je také možné získat informace o pracích publikovaných Salesiem Roubíčkem - https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:8e0f4310-ed23-11e3-a2c6-005056827e51):
PODLAHA, Antonín. Bibliografie české katolické literatury náboženské od roku 1828 až do konce roku 1913: vydáno v pamět osmdesátiletého jubilea "Časopisu katolického duchovenstva" a padesátiletého jubilea "Dědictví sv. Prokopa", Část pátá. V Praze: Cyrillo-Methodějská knihtiskárna a nakladatelství V. Kotrba, 1923, s. 2121. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:84020510-ed23-11e3-a2c6-005056827e51
Další podrobnosti ze života opata Roubíčka přináší jeho nekrolog uveřejněný v časopise Čech:
Opat Sal. Roubíček †
V Podolském sanatoriu zemřel 27. t. m. opat kláštera Želivského, ndp. Sales. Roubíček v 59. roce věku svého. Tělesné pozůstatky budou ndp. Opatem Strahovským Zavoralem ve čtvrtek 29. t. m. o 10. hod. dopol. V chrámu Páně sv. Štěpána v Praze II. vykropeny a potom do Želiva převezeny. Pohřeb koná se v Želivě v sobotu 1. října o 9. hod. dopol.
Zemřel vzácný český kněz, milý opat, horlivý sluha Páně z řádu sv. Norberta. Jako syn prostého českého řemeslníka nezapomněl nikdy lidu, z něhož vyšel. Již jako farář v Želivě živě se zajímal o osudy lidu a vydatně působil k jeho hospodářskému a kulturnímu povznesení. Organisační hnutí křesťanského lidu mělo v zesnulém od svého počátku horlivého podporovatele.  Když pak volbou spolubratří povolán byl za opata, rozvinul činnost, jíž se stal jedním z nejzasloužilejších mezi opaty želivského kláštera. Těžký očekával jej úkol, neboť mu připadlo znovazbudovati klášter, jenž se stal obětí dravého požáru. Opat Salesius Roubíček provedl úkol ten s takovým uměleckým porozuměním, že si v obnoveném klášteru, prelatuře a chrámu Páně postavil pomník, který vždy hlásati bude jeho zásluhy. – V letech válečných stal se opat Roubíček nejen otcem svých kněží, ale i celého širého okolí. Brány  kláštera byly každému otevřeny a do tisíců bylo těch, kdož hledali a nalezli u štědrého opata pomoci a obživy. Ke všem byl vždy krajně laskavý, opravdový dobroditel všeho lidu. Opat pro naši dobu jako stvořený. A nyní mu usteleme na tichém hřbitůvku želivském, a duše jeho u trůnu Božího vezme odměnu svou, zajisté přehojnou. Ale lid a celá katolická veřejnost dlouho ještě vzpomínati bude vzácného tohoto hodnostáře. Bůh mu budiž štědrým odplatitelem!
Zdroj: Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 28.09.1921, 46(266), s. 5. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:20fda2c0-8aac-11e6-84e2-005056827e51
Níže uvádíme přehled zdrojů, ve kterých se k opatu Roubíčkovi vyskytují drobnější zmínky:
„V osadě Závodí posvětil želivský opat Salesius Roubíček v roce 1909 zvonek „Zdrávas Maria“, který věnovali zdejší manželé Kolářovi a ulila jej dílna Rudolfa Pemera v Českých Budějovicích. „
Zdroj: HAVLOVÁ, Bohumila. Z dějin Senožat: do poloviny 20. století. Senožaty: Obec Senožaty, 2010, s. 158. ISBN 978-80-254-9067-9. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:ba98c280-99f9-11e8-8b19-005056825209
„Vyznamenání. P. Salesius Roubíček, opat želivských Premonstrátů, obdržel komthurský kříž řádu císaře Františka Josefa. – Prelát Roubíček s uměleckým vkusem obnovil budovu vyhořelého kláštera; svou skromností a přívětivostí zapsal se už dávno do srdcí všech. Pan prelát náleží k pilným fedrovatelům katolické organisace a pozorným okem sleduje všechny církevní, kulturní a politické události.“
Zdroj: Vlasť: časopis pro poučení a zábavu. Praha: Družstvo Vlasť, 07.1913, 29(10), s. 964. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:c1423d50-1843-11e9-8109-005056825209
Informace o zvolení p. Roubíčka opatem želivského kláštera:
Vlasť: časopis pro poučení a zábavu. Praha: Družstvo Vlasť, 10.1903, 20(1), s. 95. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:48404520-fe15-11e8-95ba-5ef3fc9bb22f
Msgre Salesius Roubíček zmíněn jako zakládající člen Sdružení katolické mládeže (SKM):
Sdružení katol. mládeže… Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 25.07.1918, 43(201), s. 7. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:29330280-a8b3-11e6-8bf1-001018b5eb5c
Sdružení katol. mládeže (SKM) v ČSR a jeho činnost za rok 1930. Dorost: věstník české mládeže pro vzdělání, zábavu a poučení. Praha: Duchovní služba katolické mládeže, 01.06.1931, 13(11), s. 168. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:0d709860-b59b-11e6-a108-005056827e51
„Velkou zásluhu na opětné obnově kláštera měl opat Salesius Josef Roubíček, pelhřimovský rodák. Za něho došlo k přestavbě a zachování barokního slohu pod vedením mladého pardubického architekta Boži Dvořáka.“
Zdroj: KRČILOVÁ, Irena. Vřesník: od minulosti k přítomnosti. Vřesník: Sbor dobrovolných hasičů, 2009, s. 24. ISBN 978-80-254-6142-6. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:42db8570-2c65-11e5-8851-005056827e51
„Na památku 50tiletého jubilea prohlášení neposkvrněného početí Panny Marie za článek víry obstaral nynější, právě připomenutý opat ndp. Salesius Roubíček pro Želivský konventní kostel nákladem více než 200 K vkusně provedenou sochu Lurdského milostného se zjevení bez hříchu prvotního Počaté.“
Zdroj: PODLAHA, Antonín. Almanach Marianský vydaný na památku Marianského kongressu v Praze 1905. V Praze: Cyrillo-Methodějská knihtiskárna a nakladatelství V. Kotrba, 1905, s. 210. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:b9f3c6c0-a23e-11e3-87a3-001018b5eb5c
Opat Roubíček je několikrát zmiňován také v článku Daniely Vokolkové v souvislosti s opravou a záchranou mariánské sochy:
VOKOLKOVÁ, Daniela. Po stopách Jäckelových soch v Želivě. Zprávy památkové péče =: Journal of Historical Heritage Preservation : časopis státní památkové péče. Praha: Státní nakladatelství, 10.2003, 63(4), s. 256-266. ISSN 1210-5538. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:e392f620-7533-11e6-bd20-5ef3fc9ae867
Děkovný dopis Karlu Královi, cínaři:
Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 14.08.1904, 29(224), s. 8. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:bde6cf10-7a19-11e6-8644-001018b5eb5c
Jmenování čestným konzistorním radou:
Duchovenský věstník. Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 11.06.1914, 39(152), s. 6. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:695a1d30-8f5e-11e6-bfc2-001018b5eb5c
Další zmínky:
Velikolepá katolická manifestace na Svaté Hoře u Příbrami. Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 14.06.1920, 45(162), s. [I]. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:cb5e8910-94c4-11e6-89b1-5ef3fc9ae867
Sjezd katolického lidu v staroslavném Želivě (původní zpráva „Čecha“). Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 16.07.1909, 34(194), s. 2-3. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:98f9df20-7745-11e6-ad48-005056825209
Dvojí významné jubileum… Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 28.09.1913, 38(266), s. 5-6. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:03c81600-8e93-11e6-baa5-005056827e51
České dívčí vyšší gymnázium na Král. Vinohradech… Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 28.02.1913, 38(58), s. 4. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:25c1e6e0-8bdc-11e7-927c-001018b5eb5c
Želivo – jihočeská perla. Vzpomíná dr. Josef Kašpar. III: feuilleton. Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 23.11.1917, 42(321), s. 2-3. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:22bed330-fad8-11e6-97b4-5ef3fc9ae867
Z kruhů duchovenských: Usnesení konference pastoral. vikariátu lipnického a německobrodského. Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 08.07.1907, 32(183), s. 2. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:c5cb5290-7759-11e6-8644-001018b5eb5c
Církevní věstník: Jubileum řeholních slibů. Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 05.10.1909, 34(275), s. 3. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:4dc1a080-776b-11e6-8340-5ef3fc9ae867
Kronika církevní: Vyšší svěcení… Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 16.06.1885, 17(134), s. [2]. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:0a6dbf50-4db6-11e6-ad5e-5ef3fc9bb22f
Ze Senožat. Katolické listy. Praha: Josef Kratochvíl, 08.12.1898, 2(337), s. 3. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:989a3070-17fc-11e9-8109-005056825209
Další informace k opatu Roubíčkovi by mohly být dostupné v knihovně kláštera Želiv (https://www.zeliv.eu/kontakty), případně v archivním fondu Premonstráti Želiv 1233-1950 (https://portal.nacr.cz/aron/apu/9984c121-ee74-4301-ba5f-2ed9092d22c7) uloženém ve Státním oblastním archivu v Třeboni. Mnoho želivských archiválií bylo také zařazeno do fondu Řád premonstrátů Strahov, který se nachází v Národním archivu (https://portal.nacr.cz/aron/apu/3cfdf587-5406-4c34-b014-69ff0292f0af).
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.02.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu