18.srpna 1993, události
Text dotazu
Dobrý den,prosím vás o zaslání informací,jestli je datum 18.srpna 1993 něčím významný,jestli se stala nějaká událost,nebo jestli se nenarodil někdo slavný 18.srpna jakéhokoli roku. Děkuji
Odpověď
Dobry den, v knize Kronika 1993 jsou pro 18.8.1993 uvedeny nasledujici udalosti:
Kronika 1993 : nejzajimavejsi udalosti roku slovem i obrazem. Praha : Fortuna Print,  1994. s. 87, 89. ISBN 80-85873-03-6.
- 18.8.1993 - Po odstoupeni Jaquesa Attaliho (v polovine cervna) byl zvolen novym prezidentem Evropske banky pro obnovu a rozvoj (BERD) opet francouzsky obcan, a to Jacques de Larosiere.
- 18.8.1993 - Necelou hodinu po pulnoci vzplanula charakteristicka dominanta Luzernu, dreveny most Kapellbruecke. Zachranila se jen predmosti a 34 m vysoka jehlova vez vodojemu....
Prehled udalosti z 18.srpna bez ohledu na rok naleznete napr. na:
- http://www.infoplease.com/dayinhistory?month=aug&day=18
- http://www.history.com/this-day-in-history.do?action=tdihArticleCategory&displayDate=8/18&categoryId=leadstory
- http://www.nytimes.com/learning/general/onthisday/20070818.html
Ceske udalosti z roku 1993 by pravdepodobne byly nejlepe zpracovany v publikaci Ceska republika v roce 1993, tuto knihu jsme vsak bohuzel ve fondu NK CR nenalezli.
Ceska republika v roce 1993 : politicka rocenka. Praha : Sociologicky ustav Akademie ved Ceske republiky, 1994. 95 s. ISBN 80-901674-8-9.
Informace o osobnostech narozenych a zemrelych je mozne ziskat z ruznych publikaci, ktere se venuji vyrocim, nebo z internetu. Cast osobnosti jsme vybrali a nize je uvadime.  Dalsi udalosti z 18.srpna a osoby narozene 18.srpna muzete nalezt na strankach:
- http://www.historynet.com/today_in_history?tihMonth=August&tihDay=18
- http://www.todayinhistory.com/index.php
- http://www.scopesys.com/cgi-bin/today2.cgi
Pouzite publikace a internetove stranky:
ORLOVSKY, Dezider. Prehl´ad vyznamnych vyroci : 1986-2000. Bratislava : Osvetovy ustav, 1987. s. 383.
Vyber z vyznamnych vyroci roku 2006. Brno : Knihovna Jiriho Mahena, 2005. s. 62. ISBN 80-85023-45-8.
Vyber z vyznamnych vyroci roku 2005. Brno : Knihovna Jiriho Mahena, 2004. s. 80. ISBN 80-85023-44-X.
Vyber z vyznamnych vyroci roku 2004. Brno : Knihovna Jiriho Mahena, 2003. s. 54. ISBN 80-85023-43-1.
Vyber z vyznamnych vyroci roku 2003. Brno : Knihovna Jiriho Mahena, 2002. s. 40. ISBN 80-85023-41-5.
Vyroci a udalosti ocekavane v roce 1990. Praha : Ceskoslovenska tiskova kancelar, 1989. s. 163.
Vyroci a udalosti ocekavane v roce 1992. Praha : Ceskoslovenska tiskova kancelar, 1991. s. 54-55.
http://birthday.wz.cz/index08.htm#1808
- 1790 - Ferenc Kölcsey - madarsky basnik a spisovatel,
- 1818 - Vaclav Bolemir Nebesky - cesky basnik, kritik a historik,
- 1830 - Frantisek Josef I. - rakousky cisar, cesky a uhersky kral,
- 1873 - Leo Slezak - rakousky pevec-tenorista, pusobil v Brne,
- 1899 - Eugene Ormandy (vl. jm. Jenö Ormandy Blau) - americky dirigent madarskeho puvodu,
- 1902 - Julius Kalas - skladatel, spisovatel a hudebni kritik,
- 1905 - Frantisek Lazecky - basnik, prozaik, autor knih pro deti,
- 1907 - Jiri Srnka - skladatel,
- 1909 - Marcel Carne - francouzsky filmovy reziser a kritik,
- 1925 - Adolf Scherl - muzikolog, teatrolog, historik, publicista,
- 1925 - Brian Wilson Aldiss - anglicky prozaik, autor sci-fi,
- 1941 - Kurt Gebauer - cesky sochar
Pouzite internetove stranky:
http://www.infoplease.com/birthday?month=aug&day=18
http://www.biography.com/search/botd.do?mon=8&day=18
- 1587 - Virginia Dare - prvni dite anglickych rodicu narozene v Severni Americe
- 1774 - Meriwether Lewis - badatel, pruzkumnik
- 1900 - Vijaya Lakshmi Pandit - diplomat,
- 1920 - Shelley Winters - herecka,
- 1927 - Rosalynn Smith Carter - prvni dama USA,
- 1933 - Roman Polanski - filmovy reziser,
- 1934 - Roberto Clemente - basebalista,
- 1937 - Robert Redford - herec a reziser,
- 1952 - Patrick Swayze - herec,
- 1969 - Christian Slater - herec,
- 1969 - Edward Norton - herec
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 12:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu