14 pražských mučedníků
Text dotazu
Dobrý večer,
hledám literaturu týkající se 14 pražských mučedníků. Zajímají mě kokrétně
tituly: Necrologium Fratrum minorum Provinciae Bohemiae, Rukopis Prosečský:
vpád Pasovský, Jedenáct svědectví a listin o mučednících pražských v
originálech. Hedala jsem už asi ve všech velkých i odborných katalozích, ale
bez úspěchu. Mohli byste mi poradit na koho se mám obrátit? Nevím, zda mají
františkáni od Panny Marie Sněžné nějakou knihovnu? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo najít žádný z uvedených dokumentů. Procházeli jsme následující zdroje:
* online katalog NK ČR (NKC) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Souborný katalog ČR (SKC) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Česká národní bibliografie (ČNB) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Katalog naskenovaných katalogizačních lístků Katif - www.katif.nkp.cz
* Jednotná informační brána - www.jib.cz
* Bibliografická databáze Historického ústavu AV ČR - http://biblio.hiu.cas.cz/
* Karlsruhe Virtual Catalog - http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html
V knize MINAŘÍK, František Kliment. Čtrnácte ctihodných mučedníků pražských z řádu sv. Františka: ke třistaleté památce jejich smrti. Praha: V. Kotrba, 1911. 142 s. je uveden seznam použitých pramenů. Všechny tři Vámi hledané tituly se v seznamu také nachází, a to pod kolonkou rukopisy v "archivu františkánského v Praze". Ačkoli je publikace 100 let stará, domníváme se, že archiv františkánů je jedním z posledních míst, kde by se rukopisy mohly nacházet, případně byste zde mohla získat další informace o umístění těchto dokumentů.
Doporučujeme Vám kontaktovat přímo provenienci bratří františkánů v Praze (http://www.ofm.cz/konventy/praha), zde můžete oslovit konkrétně regaláta Petra Beneše, který je archivářem (kontaktní e-mail regalat@ofm.cz). Cenné informace by Vám také jistě poskytla přímo farnost Panny Marie Sněžné v Praze (http://pms.ofm.cz/kontakty.html) - pro zajímavost je jistě dobré podotknout, že její člen, pan Petr Beneš, je oním archivářem bratří františkánů. Bohužel jsme nikde nenašli informace o žádném archivu či knihovně, která by byla připojena k farnosti, ale rozhodně by bylo nejlepší farnost kontaktovat.
Dalším místem uložení archivu by mohl být Národní archiv. Lze tak usuzovat z článku o fondu františkánů v Praze, který naleznete na adrese http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/CZ-NA/RF/fond . Konkrétní informace o fondech Národního archivu, jejich rozdělení a obsahu, jsou dostupné na adrese http://www.nacr.cz/C-fondy/pruv.aspx . Fond františkánů Praha se nachází v Oddělení fondů samosprávy a státní správy do roku 1848 a církevních institucí (1. oddělení), je tedy možné, že bude obsahovat i hledané rukopisy. Pokud byste potřebovala informace o podmínkách zpřístupnění fondu Národního archivu, obraťte se, prosím, přímo na Archiv (http://www.nacr.cz/A-onas/kont.aspx).
V Národní knihovně jsou k dipozici také další knihy, které se osudem zabitých frantriškánů zabývají. Zdá se, že o celém tématu máte přehled, tedy uvedené knihy máte již možná prostudované. Pokud jste se s knihami přeci jenom ještě nesetkala, snad by pro Vás mohly bý užitečné:
* PECHAR, Jiří Jan a ČECH, Zdirad J. K., ed. Křížová cesta na památku čtrnácti mučedníků pražských. [Česko]: Provincie bratří Františkánů, 2003.
185 s.
* MINAŘÍK, František Kliment, ed. Památník ke cti čtrnácti ctihodných mučedníků pražských z řádu františkánského. Praha: [nákladem vlastním], 1929. 16 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.08.2012 09:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu