1 světová válka evakuační nemocnice.
Text dotazu
V databázi vojenského ústředního archivu jsem nalezl záznam o zranění svého předka v Srbsku z prosince 1914. Dle tohoto záznamu se můj předek nacházel v Res Spit Nr. 3/8 in Grk. Tedy reservní nebo záložní špitál č. 3/8 ve vesnici Grk v Srbsku. Dalším záznamem je až jeho úmrtí v roce 1915. V databázi ústředního voj. archivu se nachází záznam, že zemřel v evakuační nemocnici v Rusku (není bohužel známo o jakou nemocnici se jednalo) jako příslušník náhradního praporu pěšího pluku č. 11. Historii pěšího pluku č. 11 Františka Palackého jsem dohledal, ale co byl onen náhradní prapor tohoto pluku? Potom by mne zajímalo jestli je známo cokoliv o záložní nemocnici č. 3/8 v osadě Grk v Srbsku a nakonec co si mám představit pod pojmem evakuační nemocnice?
Odpověď
Vážený pane ...,
s absencí odkazu na záznam o hospitalizaci/úmrtí hledané osoby je z Vašich ne úplně přesných vývodů obtížnější některé otázky zodpovědět. Nicméně z předchozího dotazu http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/pesi-pluk-c-11na-ruske-fronte-v-letech-1915-1916 vyplývá, že Váš předek sloužil u rakousko-uherského k. u. k. Infanterieregiment Nr. 11 „Johann Georg Prinz von Sachsen“ (c. a k. pěšího pluku č. 11), nikoliv u 11. čs. střeleckého pluku „Františka Palackého“, který uvádíte. Ten patřil mezi bojové útvary československých legií a vznikl až v roce 1918.
V databázi VÚA se nachází pouze údaje o úmrtích, nejsem si tedy úplně jistý, odkud čerpáte informace o hospitalizaci v rezervní nemocnici 3/8 v Grku (tu bych spíše čekal v níže uvedeném titulu). Jednalo se o mobilní nemocnici příslušící k VIII. sboru rakousko-uherské armády v době jeho bojového nasazení v Srbsku.
Evakuační nemocnice může být v těchto podmínkách nemocnice mimo bezprostřední frontové pásmo, kam byl raněný odvezen k dalšímu ošetřování.
Náhradní prapor (Ersatzbataillon) sloužil k doplňování polních jednotek pluku – odesílal pochodové formace složené z nových rekrutů nebo rekonvalescentů k doplnění bojujícího pluku v poli.
Použité zdroje
Gemeinsames Zentralnachweisebüro [der österreichischen Gesellschaft vom Roten Kreuz]. Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am = Hirek a sebesültek és betegekről kiadatott = Zprávy o raněných a nemocných vydané = Wiadomości o rannych i chorych wydane dnia = Вісти про ранених і недужих виданї дня = Vijesti o ranjenicima i bolesnicima izdane dne = Notificări asupra răniţilor şi bolnavilor edată în = Poročila o ranjencih in bolnikih izdana dne = Oznamosti prez raňene a nemocne vydano dňa = Notizie su feriti e ammalati pubblicate il. Wien: K. k. Hof – und Staatsdruckerei, 1914-1917. ISSN 2076-0426. Dostupné z: https://kramerius.army.cz/[…]/uuid:0cd50310-0c14-11df-a471-0013d398622b
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
15.03.2017 20:40
Petr píše:
Čtvrtek 04.06.2020 17:15
zajímalo by mne totéž co Vás, můj předek zemřel ve stejné nemocnici v září 1914. místo pohřbení: Grk. Zatím jsem zjistil, že Grk byl později přejmenován na Višnjicevo (v Srbsku), lze jej nalézt v mapě i ve Wikipedii a je tam nějaký nějaký hřbitov (Groblje). Můj předek byl vojákem r.u. pěšího pluku 102, tzv. "benešovského".
PSK - admin píše:
Pátek 05.06.2020 18:33
Dobrý den,
konkrétně jsme našli pouze toto ,,Hřbitov ve vesnici Grk, zde by mělo být pohřbeno přes 4000 převážně českých vojáků. Ve vesnici byla umístěna mobilní záložní nemocnice VIII. sboru a 900 zemřelých z této nemocnice bylo pohřbeno na obecním hřbitově + padlí !"
A to ze stránky věnované pěšímu pluku č. 8 Praha.
Ohledně dalšího pátrání by Vám mohly pomoci poslední tři níže uvedené odkazy.
Čerpáno z:
https://www.kk8lir.cz/hrbitovy-a-pietni-mista-osmaku
Další možné zdroje informací:
http://www.vyslouzilci.cz/ir102.html Článek o 102 pěším pluku, obsahuje literaturu z které je možné čerpat.
https://kramerius.army.cz/s[…]1630-11df-b3c0-0013d398622b Seznam ztrát rakousko - uherské armády v první světové válce.
https://velkavalka.info/pruvodce-SRB.php Stránka sdružení Signum Beli 1914, které se zabývá osudy českých vojáků za Velké války. A nabízí i případnou radu, co se týká tohoto tématu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu