1. světová válka
Text dotazu
Při návštěvě Neratova /Orlicko/jsme se u pomníku padlých v 1.světové válce /všechna jména německá/dostali do sporu,zda tito lidé bojovali za Rakousko-Uhersko či Německo.Toto území snad od r.1866 patřilo Prusku.Prosíme o laskavou odpověď
Odpověď
Dobrý den,
jedná se o vojáky rakousko-uherské armády. Dle autora brožury Dějiny Bärnwaldu/Neratova Richarda Neugebauera branci z Neratova byli odváděni k c.k. pěšímu pluku č.98 do Vysokého Mýta a k zeměbraneckému pluku č.30, také do Vysokého Mýta. Jak píše Neugebauer, „pro 98. pluk začala válka v létě 1914 v Haliči, bojoval u Lublinu, před koncem roku byl pluk přeložen do Srbska. Již v květnu 1915 bojoval ale v Istrii proti Itálii. Po odpočinku v zimě 1915/1916 byla brigáda, jejíž součástí pluk byl, opět přeložena do boje proti Černohorcům v Dalmácii. Vojáci pochodovali přes Cetinje, Drač a Tiranu. V roce 1917 dosáhl pluk řecko-makedonské hranice a v této oblasti zůstal do konce války.“
Tato oblast Orlicka po slezských válkách zůstala součástí Rakouska. Teritoriální změny související s výsledkem prusko-rakouské války v r. 1866 ji nezasáhly. Pro více informací ohledně dějin Neratova (Bärnwaldu) doporučujeme zmíněnou brožuru, která je dostupná volně na internetu na adrese http://www.orlickehory.net/mista/neratov.htm.
Zdroj:
NEUGEBAUER, Richard. Dějiny Bärnwaldu/Neratova. <online> Dostupné z: files.neratov.cz/200002423-8dc598ebf7/Dějiny%20Neratova.pdf [cit. 2014-05-07].
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 14:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu