1. leden je "Den obnovy samostatného českého státu". Kdy předtím jsme byli samostatný český stát?
Text dotazu
Bohužel jsme se dopracovali jen k protektorátu a tam jsme úplně samostatní nebyli.
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, Protektorát Čechy a Morava za samostatný český stát opravdu považovat nelze. Podíváme-li se na časovou osu, tak nejblíže k naší době lze o samostatném českém státě hovořit v případě Zemí Koruny české, které byly ustanoveny Karlem IV. 7. dubna 1348 a zanikly až vznikem Československé republiky na podzim r. 1918. Nástupem Ferdinanda I. Habsburského na český trůn (23.října 1526) však o svoji bývalou mocenskou autonomii přišly (VOREL, s. 81-87), státní útvar z roku 1526 bychom tedy v případě Vaší otázky mohli považovat za nejpozdější, který přichází v úvahu.
Naopak první zmínky o českém státě, který vystupoval navenek jako samostatný, jsou datovány do přemyslovské éry, tedy do doby sjednocování kmenů žijících na území Čech a následné expanze na území Moravy, tedy přibližně mezi konec 9. století a začátek 11. století. V literatuře hovoříme o tzv. Českém knížectví, případně o Přemyslovském státě.
Mezi výše uvedenými časovými mezníky český stát sice měnil název, panovnické dynastie a územní rozlohu, o jeho samostatnosti však není pochyb (měl sice nějaké povinnosti vůči císaři Svaté říše římské, ty však nezasahovaly do jeho autonomie v takové míře, jako tomu bylo za Habsburků nebo během 2. světové války. Přimhouříme-li oči, mohli bychom tento vztah přirovnat ke členství v EU).
Řada historiků (mezi nimi např. Martin Wihoda či Jiří Rak) zastává názor, že název státního svátku „Den obnovy samostatného českého státu“ byl zvolen nešťastně. (WIHODA, s. 13: „…měl být obnoven český stát, čímž je řečeno, že před rokem 1993 buď nebyl, nebo mu vládl kdosi jiný. Že by republikánské Československo, jehož samostatnost se stále slaví 28. října? Vzájemně se popírající státní svátky vzešly ze smutně proslulého zákonodárského kutilství, které se řídilo prostoduchým pravidlem, že daňoví poplatníci oslavy neprožívají a že je v podstatě jedno, kdo, kdy a proč se zasloužil o prodloužené víkendy.“) Otázka názvu státního svátku je rozebírána rovněž na stránkách https://cadil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=313928. Zde autor poukazuje na preambuli Ústavy ČR, která se historicky odvolává na země Koruny české: „My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé… .“
S pozdravem
Mgr. Pavel Ševčík
Použité zdroje
OREL, Petr: Velké dějiny zemí Koruny české VII, Praha - Litomyšl: Paseka 2005.
WIHODA, Martin: První česká království, Praha: NLN 2015.
ČADIL, Matěj: Dvacet let, aneb kdy vznikl náš stát? [online]Dostupné z https://cadil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=313928.
Ústavní zákon č. 1/1993 Sb. [online] Dostupné z http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
06.01.2020 21:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu