-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den,
rad bych Vas pozadal o vysvetleni pojmu "a la carte", tak casto pouzivaneho v gastronomii a restauraterstvi v souvislosti s menu hotelu ci restaurantu.
Dobrý den,
kolegové z Knihovny Goethe-Institutu nám předali Váš dotaz, jelikož obsahově neodpovídá zaměření knihovny.
Pojmem "à la carte" rozumíme běžný jídelní (nápojový) lístek používaný v restauračních zařízeních, ze kterého si hosté vybírají libovolné kombinace pokrmů a příloh nebo nápojů. Sestavování jídelních i nápojových lístků a pořadí pokrmů i nápojů na nich má svá pravidla, která jsou ale spíše záležitostí odborníků. Řazení pokrmů i nápojů je tak trochu podobné s řazením pokrmů a nápojů na menu, pro hosty je ještě důležitá snad jen informace, že jídelní a nápojový lístek by měl být předložen vždy, nebo bychom měli být dokonale informování alespoň z vývěsní tabule nebo jiným vhodným způsobem.
Opakem à la carte je "à la menu", jedná se o pevnou sestavu pokrmů a nápojů, používanou v restauracích nebo při slavnostních hostinách (banketech). Tato sestava je až na výjimky neměnná.
V restauračních nebo také lázeňských, rekreačních a jiných zařízeních se používá tzv. jednoduché menu, které se skládá zpravidla ze 2 až 3 chodů. V restauracích se tak nabízí pokud možno kompletní oběd nebo večeře za relativně nižší cenu. V některých zařízeních se pod nepříliš správným názvem nabízí jako polední menu také například jen jedno hotové jídlo. Při slavnostních hostinách s obsluhou ke stolu (banketech) se používá tzv. menu složité (slavnostní). Toto menu se skládá z minimálně 5 až 6 chodů a jeho sestavování má svá poměrně přesná pravidla.
Použité zdroje:
* LUŠOVSKÝ, Jan Honza. Stolování pro každého. Praha: Sdružení MAC, 2006. 69 s. : barev. il. ; 31 cm. ISBN 80-86783-15-4.
* MATHÉ, Ivo; ŠPAČEK, Ladislav. Etiketa. Praha : BB/art, 2005. 192 s. : barev. il. ; 23 cm. ISBN 80-7341-564-X.
* FLAJŠHANS, Václav. Živá slova : sbírka slavných výroků, citátů, hesel, průpovědí atd. V Praze: Česká grafická akc. společnost Unie, 1915. viii, 567 s. ; 8°.
* Akademický slovník cizích slov. Sv. 1, A-K / kolektiv autorů pod vedením Věry Petráčkové a Jiřího Krause. Praha : Academia, 1995 (Brno : Tisk). ISBN 80-200-0523-4.
* Velký slovník naučný. A-L. Praha : Diderot, 1999. 842 s. ISBN 80-902723-1-2.
* http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%80_la_carte
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
19.08.2010 12:09