Význam přísloví
Text dotazu
potřebovala by jsem vysvětlit přísloví:PÝCHA PŘEDCHÁZÍ PÁD a PÝCHA PŘEDCHÁZÍ PÁD..děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přísloví pýcha předchází pád znamená, že kdo se chlubí a vytahuje, kdo je pyšný a namyšlený, ten nakonec špatně dopadne. Pýcha, zpupnost, přehnané sebevědomí apod. se nevyplácejí a končí špatně. Tedy nebuď pyšný, nechovej se pyšně, jinak budeš za to potrestán.
Zdroj:
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 4, Výrazy větné  1. vyd. Praha : Leda, 2009. 1267 s. ISBN 978-80-7335-215-8.
* KUKAL, Petr. Říkejme si přísloví : náměty pro využití přísloví a říkanek k rozvoji myšlení dětí od 4 do 8 let. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. 135 s. ISBN 80-7178-953-4 (brož.).
Pokud Vás zajímají významy přísloví, můžete také nahlédnout např. do těchto knih:
*FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví.  4. vyd. Praha : Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
*KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-85600-30-7.
* KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7.
*ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Také si můžete v archivu Ptejte se knihovny najít několik odpovědí na význam přísloví. Když zadáte do políčka vyhledat slovo „přísloví“, dostanete seznam odpovědí na toto téma,  např:
*http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/prislovi-1/?searchterm=kdo pozdě .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.09.2010 08:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu