Vymřít po přeslici
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala z čeho pochází ono známe "vymřít po přeslici" - z čeho je to odvozeno, jakou to ma symboliku a proč. Nedaří se mi to nikde najít. Dekuji za odpověd.
Odpověď
Dobrý den,
velmi starobyle zní rčení "vymřeli po přeslici", používá se už dlouhá staletí. Dnes již ale mnoho lidí ani neví,  jak přeslice vypadala. Je to "
zašpičatělá tyč, na jejíž konec se navlékala zásoba lnu při ručním předení... po přeslici v ženské posloupnosti, v ženském potomstvu,...stala se [přeslice] takřka erbem ženy, jak je patrno např. z úsloví, užívaného při vymření ženského potomstva rodu: rod vyhynul po přeslici...". Pro opačné pohlaví je vymření po meči (symbol mužnosti) - vyhynutí mužského potomstva rodu.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství, 1944-1948.
Vymřít po meči: poslední potomek rodu, který zemřel, byl muž; vymřít po
přeslici: poslední potomek rodu, který zemřel, byla žena.
Důsledek vymírání rodu byl důležitý v historii hlavně mezi šlechtici, neboť to mohlo znamenat úplné zaniknutí rodu, rodový majetek mohl příp.připadnout do jiných rukou apod. a to mělo velkou cenu.
"po přeslici (knižně, též expresivně, žertovně) - vymřít po přeslici (v šlechtických a panovnických rodinách, o jiném prostředí aktualizovaně) 1.
(potomek) ženského pohlaví 2. (příbuzný) v ženské linii rodu"
Zdroj: Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. Praha:
Academia, 1988.
Toto úsloví se používá (v obměnách) i v jiných jazycích (anglicky, německy, francouzsky, rusky).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.07.2011 16:27
Bohemia Premiér Princeps Thomas Holcmanus píše:
Sobota 22.10.2016 19:17
V mém rodu se objevila rodova linie šlechtického rodu kavku z říčan jak tvrdí můj strýc babička byla Hrabakova rozena Kavkova tvrdí strýc že rod babičkou vymrel po preslici takže by mě zajímalo jestli strýc byl pokračovatelem rodu i pod jiným jménem Hrabak a má matka sestra mého strýce jestli je taky pokračovatelem rodu i když se jednou rozvedla a dvakrát měnila jméno děkuji za odpověď thomas salve.
PSK - admin píše:
Pondělí 24.10.2016 12:48
Dobrý den,
z historického hlediska bylo nutné řešit vymření po meči a po přeslici konkrétního rodu z důvodu osiřelého majetku. K majetku se často hlásila příbuzensky spřízněná šlechta a její nárok bylo nutné posoudit. V současnosti, pokud se nepodaří dohledat žijící osobu v příbuzenském vztahu, majetek propadá státu. Rod fakticky zaniká úmrtím posledního bezdětného mužského potomka, nositele konkrétního příjmení, případně titulu. Pokud posledním žijícím potomkem je žena, tak zpravidla potomci přijímají příjmení manžela a stávají se nositeli příjmení jiného rodu (v dnešní době záleží na domluvě manželů, jaké příjmení jejich děti ponesou). Změnou příjmení potomků však nezanikají jejich majetková práva na majetek po jejich matce.
Pokud máte podezření, že jste příbuzný šlechtického rodu, bude třeba si své domněnky ověřit. Od žijících příbuzných zjistěte maximum informací o svém rodu a začněte pátrat v matrikách příslušné oblasti, odkud Váš příbuzný pocházel. Přikládáme několik odkazů na genealogické webové stránky, které pro Vás budou dostatečným zdrojem informací, jak postupovat.
Zdroj:
* http://www.ceskatelevize.cz/[…]/
* http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/
* http://vychodoceskearchivy.cz/[…]/
* http://technet.idnes.cz/[…]/software.aspx?c=A090113_170240_software_dvr
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu