Umami a chilli
Text dotazu
Dobrý den,
mám otázku ohledně pálivé chuti (umami). Otázka 1-Proč chilli způsobuje bolest, otázka 2-proč chilli pálí (vždyť pálivé papriky mají normální teplotu) a otázka 3-proč je mnoha lidem pálivá chuť příjemná, když bolest příjemná není.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
chemické látky obsažené v chilli papričkách se nazývají kapsaicinoidy. Nejznámější z nich je kapsaicin. Způsobuje štípání, pálení, slzení, vznik potu, potu, rýmy a jejich následné vyměšování.
Když sníte chilli papričku, kapsaicin podráždí receptory bolesti v ústech, v nose a v žaludku, a ty sdělí mozku, že jste právě pozřeli něco pálivého. Kapsaicin Vás doopravdy nespálí, ani Vám neublíží - i když Vaše pocity mohou být opačné.
Následkem se mozek snaží pálení uhasit, proto Vám začne téct z očí i z nosu. Zároveň se zrychlí srdeční tep a vyplavují se endorfiny - přirozená analgetika, díky nimž se cítíte uvolnění a šťastní. Tento stav je jejím z důvodů, proč mají chilli papričky mnoho příznivců, a je také příčinou vzniku závislosti na kořeněných jídlech. Čím více pálivých papriček postupně sníte, tím větší odolnost si vypěstujete.
Použité zdroje
MAGUIRE, Kay. Někdo to rád pálivé: úplný průvodce pěstováním, sklízením a uchováváním chilli papriček. Překlad Klára Ježková. Vydání první. [Praha]: Slovart, 2015. 144 stran. ISBN 978-80-7529-101-1.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.02.2017 13:54
Anonym píše:
Úterý 28.02.2017 00:23
Umami není chuť kapsaicinoidů, ale glutamátu.
PSK - admin píše:
Středa 01.03.2017 08:42
Dobrý den,
Podle nalezených zdrojů umami je název pro pátou chuť, tj pálivou, a je typická pro asijskou kuchyni. Samozřejmě, že v asijských pokrmech se pracuje s glutamanem sodným, který se ale nalézá více v masu, sýrech, zelenině (zralá rajčata, zelený hrášek, celer, špenát,.) ale také v mořské řase laminaria japonica. Výše uvedené tři otázky - i přes zadaný název - se ale týkaly pálivosti chilli papriček a s těmi glutaman sodný nemá nic společného.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu