TYP - ilustrovaný magazín.
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je možné zjistit jakým způsobem zanikl časopis TYP
- ilustrovaný magazín pro moderní podnikání. Vycházel od roku 1929 do 1949,
nejdříve v nakladatelství Sfinx, později nákladem Dr. Jana Brabce. V
posledních číslech z roku 1949 jsou patrné změny podléhající "novým
trendům", ale přesto se stále nabízí předplatné na další ročník, "láká" se
na zajímavá témata atd. Další ročník už ale zřejmě neexistuje. Chápu dobovou
situaci, ale zabývám se otázkou, jestli nemohl být magazín přejmenován nebo
případně sloučen s jiným podobným periodikem.
Existují seznamy všech periodik vycházejících v daném roce (1949, 1950, a
dál)?
Odpověď
Dobrý den,
Typ - ilustrovaný magazín pro moderní podnikání; od 1937, č.1: ilustrovaný měsíčník pro úspěšné podnikání.
Vyd. Nakladatelství Sfinx - Bohumil Janda; od ledna 1939, č.1: Jan Brabec, Praha. Roč. 1 (1927, č.1) - 15 (květen 1941, do č.5)[16 (1946) - 19 (1949)]. Měsíčník.
NKP 54 E 54900 (1927-1935), III 525 (1939-1941) KNM Z 47 E 13 (1927-1940) MZK 1475-131 628 (1927-1949)
Zdroj: KUBÍČEK, Jaromír a kol. Časopisy České republiky 1919-1945. Část 1. Bibliografie. Sv.3 Š-Ž. Brno: Sdružení knihoven ČR - Moravská zemská knihovna, 2006. ISBN 80-86249-26-3.
Typ. Reklamní klub čs. - záznam v soupisu periodik Městské knihovny v Praze.
Bibliografický záznam z elektronického katalogu NK ČR (NKC):
Typ : Ilustrovaný magazin pro moderní podnikání. Roč. 1., čís. 1 / Red.: Herbert N. Casson, ing. Jos. Bartoš, dr. Jan Jiří Brabec.
Nakl. údaje Praha : B. Janda : Sfinx, 1927
Popis (rozsah) 48 s. : obr. ; 26,5×19,2 cm
Číslo nár.bibl. cnb000930791
Další původce Casson, Herbert Newton, 1869-1951
Bartoš, Josef
Brabec, Jan, nar. 1897
Poznámka Red. a adm.: Praha II, Krakovská 7
Exp.: Praha II, Na Zbořenci 15 ("Sfinx")
Vych. 15. každého měsíce
Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1572-3.
Heslo "Sfinx Působnost 1919-1949 ... Ilustrovaný měsíčník pro moderní podnikání Typ (red. J.Brabec, H.N.Casson a B.Janda) vycházela ve Sfinxu od
1927/28 (roč.1) do 1938 (roč.12), kdy v jeho vydávání pokračoval J.Brabec.
- ...V březnu 1948 byla na Sfinx uvalena národní správa... a následujícího roku byla firma likvidována..."
Vycházely soupisy periodik za určitá období před i po roce 1945. Vás by nejspíš hlavně zajímal KAŇKA, Vladimír. Bibliografie periodik v českých krajích 1945-1963. Periodika vycházející v Praze. Praha: Státní knihovna ČSSR - Národní knihovna v Praze, 1963.
Prošli jsme dostupné katalogy a databaze, ale nenašli jsme nikde zmíňku o periodiku, které by pokračovalo nebo nějak navazovalo na časopis Typ. Mohla by to být inzertní periodika, periodika o reklamě (vycházela např.Reklama v socialistickém hospodářství, (pokračování Reklama), které vydávalo Ministerstvo vnitřního obchodu v letech 1955-1959, 1960 - ).
Doporučuji obrátit se s dotazem i do Literárního archivu Památníku národního písemnictví http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ , kde zpracovávali soupis nakladatelství Sfinx, mohly by tam být i zmínky o Janu Brabcovi a další odkazy. Poradit by mohli také v Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/ , nakladateli se tam zabýval dr. Aleš Zach.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.02.2011 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu