Správné oslovení
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je správná varianta psaní oslovení v dopisu "Dobrý
den, pane Nováku, ..." nebo "Dobrý den pane Nováku, ...".
Jsou možné obě varianty, nebo je správná jen jedna?
Děkuji za Vaši odpověď, hezký den!
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zpoždění v odpovědi - zodpovězení Vašeho dotazu od nás z provozních důvodů vyžadovalo více času.
Dle Pravidel českého pravopisu, jestliže za pozdravem následuje oslovení, lze jej od pozdravu oddělit čárkami. Není to však nutné (obzvlášť, pokud výpověď tvoří těsný významový a rytmický celek). Správné jsou tedy obě dvě
varianty: "Dobrý den, pane Nováku" a "Dobrý den pane Nováku". Vhodné je oddělit od oslovení zejména pozdrav víceslovný, např.: "Dobrý den, paní Buchtová, vezu vám to slíbené seno pro koně."; "Buďte vítaná, drahá slečno Patočková, v mém domě.".
Povšechný pozdrav Dobrý den, který se značně rozšířil v e-mailové korespondenci, je v písemném styku považován za familiární. Hodí se pro styk osobní, telefonický a pro korespondenci neformální, neoficiální a vnitřní (např. s kolegy). Oficiální dopis je vhodné začít oslovením v 5. pádě, např.
"Vážený pane Nováku", "Váženy pane inženýre", "Vážený pane předsedo". Není obvyklé oslovovat spojením funkce (titulu) a příjmení, např. "Vážený pane doktore Novotný", "Vážená paní ministryně Procházková".
Zdroje:
Pravidla českého pravopisu. Brno: Lingea, 2008.
Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR - http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.09.2010 07:58
Ivana píše:
Neděle 27.11.2016 11:21
Dobrý den, jak je to, prosím, s oslovením paní Novákové a pana Nováka dohromady.Je správný tvar "Vážená paní a pane Novákovi" nebo je vhodnější rozepsání "Vážená paní Nováková, vážený pane Nováku".
Děkuji za Vaši odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 02.12.2016 16:41
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu