šíité a sunnité
Text dotazu
Jaký je rozdíl mezi šíity a sunity?
Odpověď
Dobrý den,
islám je mezi ostatními světovými náboženstvími nejmladší věroukou a vedle manicheismu, který zanikl v 10. - 13. století, je jediným náboženstvím vzniklým po křesťanství, které od samého počátku vědělo o existenci křesťanství a judaismu. K oběma posledně jmenovaným náboženstvím zaujímá stanovisko Korán, svatá kniha muslimů obsahující zvěstování zprostředkované proroku Muhammadovi.
Sunnité a šíité představují dvě hlavní větve islámu. Sunnité tvoří převažující většinu muslimů (cca 90 %) a na rozdíl od šíitů uznávají legitimitu prvních čtyř chalífů a tradici a právní systém, které se ustavily v islámském státním společenství. (sr. také http://en.wikipedia.org/wiki/Sunni_Islam).
Šíité tvoří po sunnitech druhou největší skupinu v islámu. Na rozdíl od sunnitů uznávají za legitimní vůdce islámské obce po Muhammadovi jen Alího a jeho potomky. K rozštěpení došlo z politických důvodů, když se Umajjovec Mu'áwija I., tehdy guvernér Damašku, vzepřel proti chalífovi Alímu (656-661). Sunnité se postavili za Mu'áwija , zatímco šíité viděli jediného legitimního chalífu v Alím. Vytvořili pro něj stranu (Ší’a) a také později zachovali věrnost jemu, jeho domu (jeho paní, dceři Muhammadovy Fátimy a jejich synům Hasanovi a Husajnovi) a jejich potomkům. Šíité trvali na pokrevním původu od Muhammada jako základní podmínce pro převzetí úřadu chalífy. Důležitá je však pro ně vedoucí úloha ústředního vůdce společenství, imáma. Imám je nástupce Alího v jeho úřadě a náboženských vědomostech, které obdržel, stejně jako šíité, díky zvláštnímu posvěcení prorokem Muhammadem a díky zvláštnímu osvícení bohem. Tím se stává imám prakticky jediným legitimním vůdcem společenství a skoro neomylnou instancí. (sr. také http://en.wikipedia.org/wiki/Shia_Islam)
Šíité žili většinou v politické opozici a stávali se stále znovu předmětem pronásledování. Nepodařilo se jim až na výjimky (např. dnešní Irán) na delší dobu vytvořit samostatný stát.
prameny:
Lexikon náboženství / připravil Franz König ; vydal Hans Waldenfels. -- Praha : Victoria Publishing, 1994. -- 640 s. ; 25 cm
Universum : všeobecná encyklopedie. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 2000-2001. -- 10 sv. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 25 cm
Malá encyklopedie islámu / Jiří Fleissig, Charif Bahbouh ; Obálka, graf. úprava a ilustr. Jaroslava Bičovská. -- Praha : Dar Ibn Rushd, 1993. -- 188 s. : obr. ; 18 cm
Duchovní cesty islámu / Luboš Kropáček ; reprofotogr. Milan Zemina ; typografie Zdeněk Stejskal. -- 1. vyd.. -- Praha : Vyšehrad, 1993. -- 292 s., [16] s. fotogr. ; 21 cm
Islám : ideál a skutečnost / Adéla Křikavová ... [et al.]. -- 2., rozš. a aktualiz. vyd., (V nakl. Baset 1.). -- Praha : Baset, 2002. -- 311 s. : il., mapy ; 21 cm
http://en.wikipedia.org/wiki/Islam, http://cs.wikipedia.org/wiki/Isl%C3%A1m (kde najdete některé další odkazy).
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2007 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu