Sbírka básní od Vrchlického
Text dotazu
Chtěl bych sehnat sbírku básní (balad), kde byla vytištěna i Balada o hovně. Na netu to nemůžu nějak najít. Jaká je to sbírka?
Popřípadě by mě zajímala i nějaké další dílko s trochu podobnou tematikou (ne nutně jen o výkalech).
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
chtěli bychom vás  upozornit, že autorství  Balady o hovně (někdy jen Hovno nebo také Těžítko) je jen  připisováno Jaroslavu Vrchlickému. Ve skutečnosti se přesně neví, zda autorem skutečně je nebo nikoli a již se to nejspíš přesně nezjistí. Doporučujeme knihu KOPÁČ, Radim , SCHWARZ, Josef. Vrchlický erotický. Rytíř Smil a další erotika připisovaná Jaroslavu Vrchlickému. Praha - Litomyšl: Paseka, 2011., kde se autoři zabývají texty, které Vás zajímají. Domníváme se, že ani v Literárním archivu Památníku národního písemnictví, kde je uložena převážná část pozůstalosti Jaroslava Vrchlického, odpověď na Vaši otázku nezjistíme. Jedno je jisté, že J. Vrchlický byl svým erotismem znám, ženy měl rád a rád taky provokoval okolí.
V roce 1932-1939 vydával K.J. Obrátil Kryptadia. Vyšla také v roce 1999 ve třech svazcích v nakladatelství Paseka. Báseň Hovno je tam uveřejněna pod iniciály J.V. s poznámkou, že "Autorství přisuzováno jistému českému básníku, jenž prý napsal tuto básničku u příležitosti svých narozenin, k nimž dostal od přátel těžítko v podobě majolikového lidského lejna)." (OBRÁTIL. K.J. Kryptadia. Příspěvky ke studiu pohlavního života našeho lidu. Praha – Litomyšl: Paseka, 1999. Zdá se, že různé zdroje přebírají jednu informaci a nepřináší žádné nové skutečnosti.
To, že je balada  Hovno (1930) připisována Jaroslavu Vrchlickému, uvádí i autor hesla v  Lexikon české  literatury. Osobnosti, díla, instituce. 4 S-Ž. Dodatky k LČL 1-3, A-Ř. Svazek II U-Ž. Dodatky A-Ř. Praha: Academia, 2008. na s.1515.
Pokud Vás tato literatura zajímá, doporučujeme přečíst si obě zmiňovaná díla.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 13:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu