Původ jména Habiger
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila původ jména Habiger.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Habiger se v českých slovnících, které vysvětlují původ příjmení, bohužel nenachází.
Je však možné použít německo-českou encyklopedii, v níž se hovoří o adjektivu "habig", což znamená lakotný, hrabivý. Od tohoto adjektiva je pravděpodobně utvořeno příjmení Habiger příponou "er". Význam by pak mohl být tento (hypotéza): Lakomec, hrabivec.
Zdroj: Encyklopedický německo-český slovník, 2.díl, Praha : Nakladatelství J. Otty, 1916-1936.
Dále bych Vám mohl doporučit Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, která by zřejmě podala podrobnější výklad. Viz: http://www.ujc.cas.cz
Celkový počet osob s platným pobytem v ČR mající výše uvedené příjmení je 37 (stav z roku 2007). Viz: http://www.mvcr.cz/sprava/informat/cetnost/index.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.04.2008 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu