První týden v roce?
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych vědět, kdy správně začíná 1. týden roku. První týden v roce 2009, byl ten týden, který začínal 1.lednem. Tedy přelomem roku 2008 a 2009 a zcela logicky se střídal týden sudý a lichý. První týden v roce 2010 začíná až 4.1. Na přelomu roku 2009 a 2010 jdou tedy dva liché týdny po sobě.
Odpověď
Dobrý den, systém číslování týdnů v roce upravuje norma ISO 8601 (v ČR jako ČSN ISO 8601, Datové prvky a formáty výměny - Výměna informací - Zobrazení data a času).
Jako první týden v roce se označuje týden, který obsahuje první čtvrtek tohoto roku. Jelikož bude 1. leden v roce 2010 pátek, první čtvrtek roku 2010 bude obsažen až v týdnu od 4. ledna, který by se tedy měl počítat jako první týden r. 2010. Takto počítaný kalendářní rok má tedy 52 nebo 53 týdnů, lichý počet týdnů se sice vyskytuje řidčeji, ale není to neobvyklé. V souvislosti s následujícím lichým týdnem v novém roce, jsme na žádnou zmínku nenarazili.
Pro získání podrobnějších informací můžete využít následující odkazy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%BDden
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_week_date
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_8601
http://www.phys.uu.nl/~vgent/calendar/isocalendar.htm.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 18:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu