Prokopská lávka v Příbrami
Text dotazu
Kde se nacházela dnes již zmizelá tzv. Prokopská lávka v Příbrami a existuje nějaké vyobrazení?
Odpověď
Publikaci, kde by se konkrétně psalo o dotyčné lávce, jsem bohužel nenašla, vše je tedy z ústního podání pamětníků a především díky spolupráci s Okresním archivem Příbram.
Lávka vedla od Továrny bratří Weilů přes vlakové nádraží ke staré Prokopské cestě a ústila u kamenické firmy J. A. Pecena. Později v tomto místě byly Uhelné sklady a dnes je budova vrácena původním majitelům. Lávka tak spojovala starou Příbram s Březovými Horami. Kdy přesně byla tato lávka postavena se mi vypátrat nepodařilo, bylo to ale určitě až po roce 1875, po vybudování vlakového nádraží v Příbrami. Podle slov pamětníků byla lávka zničena někdy v dubnu roku 1945 při bombardování nádraží spojeneckými vojsky. Prý se pod ní skrývala lokomotiva a lávka vybuchla zároveň s touto lokomotivou – to ale opět vím pouze z doslechu. O bombardování se však zmiňuje pan Jan Čáka, který vše zažil na vlastní kůži, v knize Kráčím starou Příbramí.
Existuje i jedno vyobrazení lávky, a sice v knize Historie a současnost podnikání na Příbramsku (s. 48). Dále bych odkázala na článek PhDr. Věry Smolové, ředitelky Okresního archivu Příbram, „Utajovaná“ lávka, který je přístupný na jejich webových stránkách: www.soapraha.cz. Zde také najdete naskenovaný obrázek lávky. V regionálních dokumentech Knihovny Jana Drdy je uložena kopie staré pohlednice, která zobrazuje pohled z této lávky směrem k dnešnímu můstku přes Příbramský potok do bývalé Prokopské ulice, dnes přejmenované na ulici Zdeňka Vojíře.
Použité zdroje
ČÁKA, Jan. Kráčím starou Příbramí. Příbram : Knihkupectví Olšanská & Hyšpler, 1998. 83 s. : il. ISBN 80-902362-1-9.
Historie a současnost podnikání na Příbramsku. 1. vyd. Žehušice : Městské knihy, 2003. 247 s. : il. ISBN 80-86699-04-8.
http://www.soapraha.cz/pribram
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
16.04.2015 10:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu