Překlad přísloví
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych přeložit přísloví"líná huba, holé neštěstí"nebo, "za zeptání
nic nedáš". Rád bych získal překlad v Aj i Nj.
Odpověď
Dobrý den,
přísloví "Líná huba, holé neštěstí" nebo "Za zeptání nic nedáš", případně další jeho varianty jako např. "Kdo chce co věděti a znáti, musí se na to pilně ptáti", "Lépe se ptáti nežli chybovati", "Otázka není hřích", "Ze slov se clo neplatí", jsou překládány jako:
Anglicky: Nothing is lost for asking - Many things are lost for want of asking - He that nothing questions, nothing learns - The lame tongue gets nothing - There´s no harm in asking - Nothing can be had without the asking.
Německy: Fragen kostet kein Geld - Fragen macht klug - Versuchen schadet nicht.
Nalezli jsme překlad i v dalších jazycích:
Francouzsky: Qui demande, apprend - Qui ne demande rien, n´a rien.
Latinsky: Petere licet.
Samotné spojení "líná huba" bývá v angličtině překládáno jako "sluggish tongue".
Použité zdroje:
* BACHMANNOVÁ, Jarmila; SUKSOV, Valentin. Jak se to řekne jinde : česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. V Praze : Knižní klub, 2007. Str.
28-29.
ISBN 978-80-242-1878-6.
* BOČÁNKOVÁ, Milena; KALINA, Miroslav. Česko-anglický frazeologický slovník.
Praha : Ekopress, 2004. Str. 112, 264. ISBN 80-86119-73-4.
* Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné Zprac. Vlasta Červená et al. Praha : Academia, 1988 (Čes. Těšín : Tisk). Str. 106.
* Zorin-Obrusníková, Libushe. Czech-English idioms and figurative expressions = Obrazná rčení a ustálená spojení: česko-anglicky. Praha :
Jednota tlumočníků a překladatelů, 1997. Str. 51. ISBN 80-902208-0-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2010 16:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu