povinný výtisk online publikací
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli jsou povinné výtisky nutné i u online publikací.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
odevzdávání povinného výtisku v České republice upravuje pro neperiodické publikace Zákon č. 37/1995 Sb., pro periodický tisk pak Zákon č. 46/2000 Sb. (texty jednotlivých zákonů k dispozici na stránkách NK ČR - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Povinne_vytisky&submenu3=37 ).
Žádný z těchto zákonů však bohužel nelze aplikovat na povinné výtisky elektronických online zdrojů.
Zákon o neperiodických publikacích (na rozdíl od zákona pro periodické publikace vztahujícího se opravdu pouze na tiskoviny) sice striktně neurčuje nosič neperiodické publikace, bylo by tedy možné ho použít i pro potřeby elektronických publikací včetně těch online, nicméně pomineme-li, že se legislativní úprava vztahuje pouze na jednorázově vydané dokumenty, není v zákoně ani jinou vyhláškou stanoven způsob odevzdávání těchto elektronických zdrojů.
V tomto směru je tedy nutné v budoucnu provést legislativní úpravy.
Nicméně Národní knihovna ČR se ve spolupráci s dalšími knihovnami snaží dlouhodobě archivovat a zpřístupňovat i tyto typy dokumentů, jejichž "odevzdávání" probíhá na základě dobrovolné spolupráce s vydavateli elektronických dokumentů. Již od roku 2000 funguje projekt WebArchiv (http://www.webarchiv.cz/ ), jehož hlavním účelem je shromažďovat a dlouhodobě archivovat "české" webové zdroje (podrobné informace o obsahu, technickém řešení, zpřístupnění atd. jsou k dispozici na stránkách projektu). V současné době je ovšem vzhledem k autorskému zákonu možné zpřístupňovat veřejně pouze ty dokumenty, na které WebArchiv uzavřel s jednotlivými vydavateli smlouvu, tzn. vydavatelé souhlasili s jejich volným zpřístupněním, ostatní dokumenty je možné v plném rozsahu prohlížet pouze z počítačů NK ČR.
V letošním roce byl také spuštěn projekt "E-knihy do každé knihovny" (https://www.mlp.cz/cz/o-knihovne/sluzby/e-zdroje/e-knihy/https://www.svkul.cz/katalogy-a-databaze/digitalni-knihovna/e-knihy-do-kazde-knihovny/), který je rovněž založen na ochotě ke spolupráci mezi nakladateli a knihovnami. Projekt umožňuje zpřístupňování elektronických verzí novějších českých titulů od partnerských nakladatelství, prohlížení těchto e-knih je omezeno pouze na počítače v budově knihovny účastnící se projektu . Jednou z partnerských knihoven je i Národní knihovna ČR, která e-knihy z projektu zpřístupňuje registrovaným uživatelům NK ČR na terminálu ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) .
Použité zdroje:
* http://knihovna.nkp.cz/knihovna82/82005.htm
* http://knihovna.nkp.cz/knihovnaplus71/wallis7.htm
* http://is.muni.cz/th/50082/ff_b/Povinny_vytisk_v_CR.pdf
* http://duha.mzk.cz/clanky/rozhovor-s-bohdanou-stoklasovou
* http://www.ikaros.cz/node/2100
* http://www.ikaros.cz/node/670
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
18.01.2012 13:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu