poprava Madame du Barry
Text dotazu
Dobrý den! Ráda bych se zeptala, která anglická královna požádala o odklad popravy slovy:Ještě chvíli, ještě chvíli! děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slova, jimiž se snažila oddálit popravu, pronesla Madame du Barry, milenka francouzského krále Ludvíka XV. Narodila se jako Jeanne Bécu 19. srpna 1743 jako nemanželská dcera chudé švadleny Anny Bécu. Vyrostla v domě prostitutky, ale strávila také několik let v klášteře. Až svatba se šlechticem ji přivedla ke dvoru, kde již naplno uplatnila svou vrozenou krásu a šarm. Všiml si jí sám král Ludvík XV., jehož milenkou se později stala. Král na své milence penězi ani dary nešetřil a z Madame du Barry se stala velmi rozmařilá žena, neznající cenu peněz. Zprávy o jejích výstřelcích se rozkřikly i mimo zdi Versailleského paláce a pobuřovaly lid denně zápasící s hladem, bídou a nouzí. Madame du Barry však nikdy nezatvrdila své velké srdce a mnoha prostým lidem díky svému vlivu pomohla.
Podporovala též mnoho malířů, umělců a filozofů. Versailleský dvůr však nikdy nestrávil, že král k sobě pozdvihl bývalou prostitutku, navíc původem z nejnižších vrstev, proto po celou dobu měla početnou řadu nepřátel, kteří o ní šířili různé hanopisy a obscénní popěvky. Do jejich čela se později postavila nekompromisní manželka následníka trůnu Marie Antoinetta.
Když král Ludvík XV. zemřel, prožila ještě několik milostných vztahů.
Příchod Velké francouzské revoluce ji však zastihl již jen jako stárnoucí krasavici, která již dávno neměla žádné postavení u dvora ani politický vliv, jen majetek. Právě ten byl trnem v oku místních revolucionářů. Mluvilo so o obrovském pokladu, který si jako králova milenka nahromadila. Přišlo udání a zatčení. 7. prosince byl vynesen rozsudek: smrt gilotinou. Madame du Barry při vyhlášení rozsudku omdlela. Následujícího dne byla odvezena na Place de la Concorde, kde měla být vykonána poprava. Madame du Barry krutou exekuci neunesla, už po cestě několikrát omdlela. Nechtěla odejít ze života.
Ač byla svázaná, prala se s katovými pacholky a křičela: "Ne, ještě ne! Prosím, ještě alespoň chvíli." (v originále údajně: "Encore un moment, monsieur le bourreau, un petit moment") Pak už jenom hystericky řvala a svíjela se v křečovitém záchvatu, dokud gilotina nedopadla...
Citát Madame du Barry jsme nalezli v publikaci:
BUDINSKÝ, Libor. Popravy slavných. Praha: Knižní klub, 2002. 208 s. ISBN 80-242-0878-4.
Některé životopisné údaje jsme doplnili z knihy:
Toulky minulostí světa. Sedmý díl. Praha: Via Facti, 2005. ISBN 80-239-4959-4.
O Madame du Barry byla také napsána samostatná kniha: SAINT-VICTOR, Jacques de. Madame du Barry. Ostrava: Domino, 2005. 302 s. ISBN 80-7303-237-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.01.2008 16:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu