Knihovna palmových listů
Text dotazu
Dobrý den, dočetl jsem se, že v Indii existuje tzv. "Knihovna Palmových listů", kde jsou zaznamenány osudy všech návštěvníků. Co o ní víte? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Knihovny palmových listů v Indii skutečně existují. Je jich několik a jsou opředeny mnoha legendami, ale není příliš snadné vyhledat, kde se přesně nacházejí. Údajně jsou v těchto knihovnách skutečně zaznamenány osudy všech lidí, kteří tuto knihovnu navštíví. Osudy těch, kteří tuto knihovnu nikdy nenavštíví, tam nejsou. Existuje pár knih, které vydali ti, kteří některou z těchto knihoven navštívili. Např. "Proroctví o Evropě z knihoven palmových listů" od Thomase Rittera, která se nachází i v našem fondu Národní knihovny [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001709044&local_base=NKC ].
V knihovnách palmových listů jsou osudy návštěvníků zapsány na úzkých proužcích palmových listů ve starotamilštině. Tyto svazky palmových listů uchovávají rodiny, které se o ně starají a přepisují je na nové palmové listy, pokud se již ty staré rozpadají. (Palmový list prý vydrží až 800 let, proto byly nejspíše zvoleny palmové listy, jakožto materiál, který vydrží hodně dlouho.) Písmo, kterým jsou osudy zaznamenány, je malé pouze asi 1 mm. Proto je třeba zkušených vykladačů. Tomuto umění vykládat osudy se učí děti těchto rodin již od velmi útlého věku 5-6 let. Ti nejnadanější se pak stanou tzv. "nadí" a mohou vykládat osudy. Podle legendy vznikly tyto knihovny zhruba před 5000 lety a jsou dílem sedmi svatých rišiů. Ti údajně sepsali osudy 80 000 lidí, kteří se v budoucnu přijdou do knihoven zeptat na svůj osud. Podle knihy Thomase Rittera by v současnosti mělo být 12 knihoven palmových listů, které se nacházejí na různých místech indického subkontinentu. Na palmových listech o rozměru 6x46 centimetrů je údajně zaznamenáno jméno tazatele a jména jeho nejbližších příbuzných, pokud jsou v době jeho návštěvy naživu. Na mnoha listech je zapsáno i datum klientovi návštěvy a jméno osoby, která jej do knihovny přivede. Dále jsou zde podrobnosti o klientově dosavadním životě a údaje o dosavadních inkarnacích. A samozřejmě je zde zaznamenána i budoucnost tohoto člověka.
Bohužel mnoho lidí této mystické záležitosti zneužívá také ke komerčním účelům. Podařilo se nám vyhledat výpovědi několika lidí, kteří knihovnu palmových listů navštívili. Jejich výpovědi se různí. Někteří jsou unešení a doporučují bez výhrad knihovny navštívit, s tím, že vše sedělo, a že jim vykladači "nádí" skutečně řekli vše tak, jak to doposavad bylo v jejich životě a tedy nemají důvod pochybovat o pravdivosti i toho, co jim "nádí" předpověděli do budoucnosti. Druzí naopak říkají, že "nádí" pouze opakují to, co jim již předtím sami řeknete. Totiž, když vejdete do takové knihovny, na základě otisku Vašeho prstu a jakéhosi "vstupního pohovoru" Vám vyhledají "nádí" Váš palmový list, který Vám pak (za určitou částku peněz) přeloží a vyloží. Svůj list si ale domů odvézt nemůžete. Můžete si ho pouze nafotit.
Zdroje:
* http://books.google.cz/books?id=KXVrsPSzeNAC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y#
* RITTER, Thomas. Proroctví o Evropě z knihoven palmových listů. 1. vyd. Liberec : Dialog, 2007. ISBN 80-86761-56-8.
* http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2006082802
* https://www.nadi.cz/
* https://www.palmovelisty.cz/
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* http://aleph.nkp.cz/cze/skc
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.05.2012 13:05
Marie píše:
Úterý 07.04.2015 00:13
dobry den ,chtela bych se zeptat zda by sel vylozit osud z palmovych listu online podle data narozeni.Pokud ne jak bych si ho mohla nechat vylozit,zaujalo me to a rada bych to vyskousela,predem dekuji za odpoved.
PSK - admin píše:
Pátek 10.04.2015 11:22
Dobrý den,
jak je patrné z výše uvedené odpovědi a různých článků o knihovnách palmových listů, výklad osudu je založen na tom, že cestu do knihoven palmových listů nalezne pouze ten, komu má být osud vyložen (jeho osud je v knihách zapsán). Online verzi knihovny jsme na volném internetu nenalezli. Zpřístupnění zápisů z knih osudů online by bylo trochu proti filozofii těchto knihoven (odpadlo by úsilí knihovnu v Indii hledat).
Frantisek píše:
Středa 24.02.2016 15:13
Dobry den, Marie,
podivejte se na stranky www.palmovelisty.cz, tam je cely postup vysvetlen a muzete si stahnout i podrobnejsi ebook zdarma. Nemusite kvuli tomu cestovat do Indie, lze to zaridit i z Cech :-)
Pekny den,
Frantisek
www.palmovelisty.cz
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu