Jakub Menšík z Menštejna
Text dotazu
Dobrý den, hledám bližší informace o životě Jakuba Menšíka z Menštejna, zemřelého v roce 1621 i jeho potomků v předbělohorské i pobělohorské době, eventuelně jeho předků, též o jeho sídle na nynějším vrchu Kámen (kdysi Menschtein nebo Meerstein) poblíž Cukráku a městečka Vožice poblíž Prahy v Podbrdsku. Jeho manželka byla Alžběta Pětipeská z Chýše a Egrberku. Spolu měli 3 děti. Také mě zajímá, zda lze zjistit a kde něco o podobě jeho erbu, který získal ještě před Bílou Horou. Také vím, že napsal a v roce 1600 vydal s povolením císaře Rudolfa II. knihu "O mezech hraničních, soudu a rozepři mezní i příslušenství jích v království Českém". Byl také rytířem, právníkem, královským prokurátorem (sudí), purkrabím Pražského hradu, šlechticem na Dobřichovicku, bohatým prachatickým měšťanem. Rovněž bych chtěla znát, kde všude tento rod měl svá sídla (kromě hradu Menštejna a domu v Prachaticích). Některé prameny píší, že vlastnil majetky nejenom v Čechách u Prahy a v Jižních Čechách, ale také na Moravě. Ráda bych také zjistila, zda existuje nějaký rodokmen rodu Menšíků z Menštejna a kdo je v něm jako první známý člen. Našla jsem na internetu také odkazy na Václava Menšíka z Prachatic, který byl rektorem Pražské univerzity na přelomu 14. a 15. století. Mohl být předkem Jakuba Menšíka z Menštejna? Jsou nějaké prameny, kde bych se o něm mohla dovědět více? Nějaký Jiřík Menšík z Prachatic si v Českém Krumlově, nám. Svornosti č. 2 zakoupil v roce 1552 dům. Je onen Jiřík Menšík potomkem Václava Menšíka, nebo Jakuba Menšíka z Menštejna? Pak jsem ještě našla odkaz na Kateřinu Menšíkovou z Menštejna, narozenou v roce 1673, zemřelou 6.5.1737, provdanou za Worseziczky z Pabienitz, Leopolda Viléma, narozeného v roce 1646, zemřelého v roce 1705. Měli spolu 3 děti. I o ní a její rodině bych chtěla vědět něco bližšího. Budu vám vděčná, když aspoň na některé z mých otázek mi budete moci odpovědět. Bude mi potěšením, pokud je možno prameny mnou žádaných informaci si také vypůjčit třeba přes naši městskou knihovnu.
Odpověď
Dobry den,  vas dotaz je velmi rozsahly a bohuzel se nam nepodarilo nalezt literaturu, ktera by zodpovedela vsechny vase otazky. Pravdepodobne nejpodrobneji je rod Mensiku z Menstejna (Mensteina) popsan v Ottove slovniku naucnem. Zminky o prislusnicich tohoto rodu jsme v mensi mire nalezli i v dalsich pramenech.
Informace se vsak velmi casto opakuji, spise nez souvisly popis historie rodu jde o utrzkovity zpravy spojene napr. se zmenami v drzeni majetku, rodinnymi udalostmi (snatek, umrti) nebo v pripade Jakuba Mensika z Mensteina i s funkcemi, ktere vykonaval:
* PETRIK, Josef. Jakub Mensik z Menstejna. Zememericky vestnik. 1931, roc. 21, c. 7, s. 117-119.
* KOLAR, Martin. Mensik z Menstejna. Tabor [casopis]. 1864, c. 49.
* NAVRATIL, Michal. Almanach ceskoslovenskych pravniku. V Praze : [nakladem spisovatelovym], 1930. s. 285.
* Rukovet humanistickeho basnictvi v Cechach a na Morave. 3, K-M. Praha : Academia, 1969. s. 316-317.
* MYSLIVEČEK, Milan. Velke erbovnik : encyklopedie rodu a erbu v zemich Koruny ceske. Sv. 2. Plzen : Fraus, 2006. s. 33 [erb Jakuba Mensika z Menstejna a na Mokropsech, 1599].
* KRAL z Dobre Vody, Vojtech. Heraldika : souhrn pravidel a predpisuv znakovych. Dil 1-2 Praha : Rudolf Storch, 1900. s. 56 [vyobrazeni znaku], s. 284 [popis znaku]. V naskenovane podobne dostupne na http://www.historie.hranet.cz/heraldika/.
Ve spojeni s drzenym majetkem jsou Mensikove z Menstejna zminovani napr. v nekolika svazcich publikace Hrady, zamky a tvrz v Cechach, na Morave a ve Slezsku nebo v Hradech, zamcich a tvrzich Kralovstvi ceskeho od Augusta
Sedlacka:
* Hrady, zamky a tvrze v Cechach, na Morave a ve Slezsku. [V], Jizni Cechy. Praha : Svoboda, 1986. s. 144, 194, 209 [Olší, Těmice, Vítanovice].
* Hrady, zamky a tvrze v Cechach, na Morave a ve Slezsku. [VII], Praha a okoli. Praha : Nakladatelstvi Svoboda, 1988. s. 173 [Vonoklasy].
* Hrady, zamky a tvrze v Cechach, na Morave a ve Slezsku. [IV], Zapadni Cechy. Praha : Svoboda, 1985. s. 211, 244, 305 [Mezholezy, Skřipel, Osov].
* SEDLACEK, August. Hrady, zamky a tvrze Kralovstvi ceskeho. Dil 4, Vysocina taborska. 3.nezm.vyd.  Praha : Argo, 1995. s. 90, 246-247.
- zminky o jednotlivych prislusnicich rodu Mensiku z Mensteina najdete i v dilech 3, 6, 7 a 10
Bohuzel se nam nepodarilo nalezt informace o sidle na vrchu Kamen pobliz Cukraku. Ve 3. svazku Sedlackovych Hradu, zamku a tvrzich Kralovstvi ceskeho je pouze podrobne popsana historie hradu Menstein (Maidstein, Menstejn) na krumlovskem panstvi, ktery je take nazyvan Divci Kamen (http://www.ckrumlov.info/docs/cz/region_histor_divkam.xml).
Dalsi literaturu, ktera obsahuje informace o rodu Mensiku z Menstejna, najdete uvedenou napr. v  Bibliografii ceske historie Cenka Zibrta  a odkazy na literaturu je vybaveno i heslo v knize Petra Maska Slechticke rody... Vzhledem k tomu, ze zatim vysel u publikace P.Maska  pouze prvni dil, ktery neobsahuje vysvetleni zkratek, uvadime i plne citace zminovane literatury. Bohuzel se nam nepodarilo urcit knihu citovanou jako "Straka". Pokud byste mela zajem, muzete zkusit kontaktovat dr.Maska (http://www.nm.cz/cv/masek.php), autora knihy, a pozadat ho upresneni teto zkratky. Obdobne jsme doplnili vetsinu citaci z hesla v Bibliografii ceske historie.
MASEK, Petr. Slechticke rody v Cechach, na Morave a ve Slezsku od Bile hory do soucasnosti.  Dil I, A-M. Praha : Argo, 2008. s. 629. ISBN 978-80-257-0027-3. citace doporucene literatury:
- Schimon-Kral = KRAL z Dobre Vody, Vojtech. Der Adel von Böhmen, Mähren und Schlesien : Genealogisch-heraldisches Repertorium sämtlicher.... Prag :
Taussig, 1904. s. 160
- OSN = Ottuv slovnika naucny : illustrovana encyklopaedie obecnych vedomosti. Sv. XVII, Median-Navarrete. V Praze : Vydavatel a nakladatel J. Otto, 1901. s. 109.
- HZT JC =  Hrady, zamky, tvrze v Cechach, na Morave a ve Slezsku. [V], Jizni Cechy
- Zibrt I, c. 14945 = ZIBRT, Cenek. Bibliografie ceske historie. Dil 1. V Praze : Nakladem Ceske akademie cisare Frantiska Josefa pro vedy, slovesnost a umeni, 1900. s. 458
- Rieger = RIEGER, Frant. Lad. (redaktor). Slovnik naucny. Dil paty, M-Ozice. [Cast 1, M-Nabholz]. V Praze : I.L.Kober, 1866.  s. 246.
ZIBRT, Cenek. Bibliografie ceske historie. Dil 1. V Praze : Nakladem Ceske akademie cisare Frantiska Josefa pro vedy, slovesnost a umeni, 1900. s. 458 [zaznam c.  14945].  V naskenovane podobne dostupne na http://www.historie.hranet.cz/heraldika/pdf/zibrt1901-427-467.pdf.
citace doporucene literatury:
- DVORSKY, Frantisek. Stare pisemne pamatky zen a dcer ceskych. V Praze : nakladem vlastnim, 1869. s. 223.
- PILAT, Kaspar. Materialien zur diplomatischen Genealogie des Adels der österreichischen Monarchie. 1.Band. 1.Theil, [... Königreich Böhmen]. Prag, 1812. s. 254, 276, 285.
- SEDLACEK, August. Hrady, zamky a tvrze Kralovstvi ceskeho. Dil 4, Vysocina taborska.
- JIRECEK, Josef. Dejiny literatury ceske. Dil I, Rukovet k dejinam literatury ceske do konce XVIII. veku... Sv. 2. V Praze : Nakladem B.Tempskeho, 1875.
s. 23-24.
- SEDLACEK, August. Pameti a doklady o staroceskych mirach a vahach. Praha : Ces. akademie : Bursik a Kohout [distributor], 1924. 498 s.
Mezi rektory prazske univerzity jsme krome Kristana z Prachatic nalezli pouze Vaclava z Prachatic (Wenceslaus de Prachaticz), ktery byl rektorem kalisnicke univerzity  v letech 1439-1440, 1444, 1453-1454. Vaclav z Prachatic byl lekar.  V seznamu rektoru v knize "Dejiny Univerzity Karlovy" neni  uvedeno jmeno Vaclav Mensik z Prachatic. Snad by Vam vice mohli poradit primo pracovnici Ustavu dejin Univerzity Karlovy (http://udauk.cuni.cz/).
* Dejiny Univerzity Karlovy. I, 1347/48-1622. Praha : Univerzita Karlova, vydavatelstvi Karolinum, 1995. s. 199, 290-295. ISBN 80-7066-968-3.
Bohuzel take nedokazeme urcit, do jake miry byli Jiri Mensik, Vaclav Mensik a Jakub Mensik z Menstejna pribuzni. Obdobne informace je pro pozdejsi obdobi mozne cerpat napr. z matrik, ktere jsou uloženy ve Statnich oblastnich archivech (SOA) podle regionalni prislusnosti. Napr. v pripade Prachatic by matriky mely byt ulozeny v SOA Trebon (http://www.ceskearchivy.cz/index.php?doctree=1gca), nicmene podle Databaze matrik SOA v Treboni zacina prachaticka matrika narozenych az rokem 1632.
Dalsim problem je, ze dedicnost a nemennost prijmeni byla uzakonena az v roce 1780. Prijmeni vznikala od 14. do 18. stoleti a  vyvijela se z nededicnych prijmi (prízvisek), kterymi se rozlisovali lide stejneho jmena v obci nebo kolektivu. V prubehu zivota mohlo dojit ke zmene prijmi, napr. muz mohl prevzit prijmi majitele domu, do ktereho se prizenil. Prijmi mohla souviset i s fyzickymi vlastnostmi cloveka (jmeno Mensik se poprve objevuje roku 1327, souvisi se jmenem Mencik, ktere  je odvozeno od 2.stupne pridavneho jmena maly). Z tohoto duvodu se nedomnivame, ze shoda jmen v tomto obdobi musi nutne znamenat pribuznost jednotlivych osob, ale samozrejme, ze ta neni v zadnem pripade vyloucena.
Je samozrejme mozne, ze k tomuto tematu existuje i dalsi literatura. Krome obecnych zdroju Narodni knihovny (http://sigma.nkp.cz) Vam muzeme doporucit napr. bibliografii Historickeho ustavu AV CR (http://biblio.hiu.cas.cz), do ktere je prevedena cast specializovane Bibliografie ceske historie, nicmene pro kompletni prehled je nutne stale jeste vyuzit tistenou bibliografii, ktera vychazela v ramci Ceskeho casopisu historickeho od roku 1895. Pri vyhledavani muzete vyuzit i Google Books (http://books.google.com), digitalni knihovnu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) nebo jine digitalni knihovny. U techto zdroju je vsak nutne si uvedomit, ze obsahuji pouze vybrane skupiny zdigitalizovanych dokumentu, pri vyhledavani je vetsinou nutne zadat ruzne tvary hledanych slov atd. U zminenych zdroju je volne dostupna v plnem textu pouze cast dokumentu, u digitalni knihovny Kramerius je plny pristup k velke casti dokumentu pouze v NK CR.
Obdobne zdroje Vam muzeme doporucit i pro ziskani zakladniho prehledu o rodku Voracickych z Pabenic (Woracziczky z Pabienitz):
* Ottuv slovnika naucny : illustrovana encyklopaedie obecnych vedomosti. Sv. 26, U-Vusin. V Praze : Vydavatel a nakladatel J. Otto, 1907. s. 962-965.
* HALADA, Jan. Lexikon ceske slechty : erby, fakta, ososbnosti, sidla a zajimavosti. I. Praha : Akropolis, 1994. s. 175-177. ISBN 80-85770-11-3.
* MASEK, Petr. Modra krev : minulost a pritomnost 445 slechtickych rodu v ceskych zemich. Praha : Mlada fronta, 2003. s. 305-306. ISBN 80-204-1049-X.
* ZIBRT, Cenek. Bibliografie ceske historie. Dil 1. V Praze : Nakladem Ceske akademie cisare Frantiska Josefa pro vedy, slovesnost a umeni, 1900. s. 611-612 [zaznam c. 22416].  V naskenovane podobne dostupne na http://www.historie.hranet.cz/heraldika/pdf/zibrt1901-578-619.pdf
* Z pabenicke kroniky (rodu Voracickych z Pabenic). Podoubravi, 1929/30, 65/8; 102/4, 136/41; 1930/1, 9/11, 19/23, 35/7, 110/1.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.05.2010 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu